Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът в Страсбург реши, че България е нарушила правата на еднополова двойка, сключила брак в чужбина


Снимката е от София Прайд 2023 г.
Снимката е от София Прайд 2023 г.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови, че България е нарушила правата на еднополова двойка, сключила брак в чужбина.

В мотивите си от съда казват, че в страната трябва да се създаде правна рамка, различна от брака, която да урежда отношенията на еднополовите двойки. Решението не означава, че трябва да разреши брака между хора от един и същи пол.

Решението е по делото Коилова и Бабулкова срещу България, съобщи ЛГБТИ организацията "Действие". Жалбата на Дарина Коилова и Лили Бабулкова срещу България е подадена в ЕСПЧ през 2020 г. по повод отказ на българските власти да признаят, че са женени.

Двете сключват брак във Великобритания през 2016 г., след което искат той да бъде признат в България съгласно изискванията на Закона за гражданската регистрация. През 2017 г. Столичната община отказва да регистрира брака им.

Двете завеждат дело в Столичния административен съд, който потвърждава отказа на Столичната община, а през 2019 г. решението е потвърдено и на втора инстанция - от Върховния административен съд.

В жалбата към ЕСПЧ Дарина Коилова и Лили Бабулкова се позовават на член 8 (право на зачитане на личния и семейния живот) от
Европейска конвенция за правата на човека. Те твърдят, че невъзможността за получаване на каквато и да е форма на правно признание на тяхната двойка и брака, който са сключили в чужбина,
представлява дискриминация въз основа на сексуална ориентация.

ЕСПЧ постановява, че при липсата на официално признаване, според българското законодателство еднополовите двойки не са нищо повече от фактически съюзи. Така партньорите не могат да регулират основни аспекти от живота си като двойка, като например тези, свързани с имуществото, издръжката, защитата от домашно насилие и наследяването.

Според ЕСПЧ България е надхвърлила пределите на свободата си на преценка и не е изпълнила позитивното си задължение да осигури правото на жалбоподателките на зачитане на техния личен и семеен живот.

"Съдът приема, че установяването на нарушение само по себе си е достатъчно справедливо обезщетение за претърпените от жалбоподателите неимуществени вреди", се казва в решението на съда.

В него е постановено също, че България трябва да плати разноските по делото в размер на 3 хил. евро.

За създаването на правна рамка, уреждаща отношенията на еднополовите семейства се изискват промени в семейния кодекс", каза пред "Дойче Веле" Деница Любенова, адвокат на Коилова и Бабулова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG