Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е тормоз". Властите проверяват дали София Прайд "заплашва установения правов ред"


Един от билбордовете на рекламна кампания „Нашето семейство те кани на София Прайд", на който се виждат Елена и Галина.
Един от билбордовете на рекламна кампания „Нашето семейство те кани на София Прайд", на който се виждат Елена и Галина.

Софийската районна прокуратура е започнала проверка дали кампания на София Прайд отпреди 2 месеца "заплашва установения правов ред в държавата, насажда сексизъм и дали представя еднополовото семейство като висша ценност". Това съобщи фондация Глас (GLAS) в четвъртък.

Новината идва, след като в края на юли Пловдивската районна прокуратура започна проверка за награждаваният в Кан белгийски филм “Близо” за съдържание на порнографски материали с непълнолетни лица. Това стана след хомофобска атака от фенове на "Възраждане" по време на прожекция на филма във Варна.

Друг плакат от кампанията на София Прайд
Друг плакат от кампанията на София Прайд

По информация на Глас става дума за кампанията „Нашето семейство те кани на София Прайд", като сигналът е подаден от Инициативния комитет за свикването на референдум за забрана джендър идеологията в училищата, пише бТВ.

През юни месец част от рекламите бяха залети с черна боя, надраскани с обиди и заплахи и бяха скъсани.

"Почти два месеца след София Прайд, нито полицията, нито прокуратурата, нито Комисията за защита от дискриминация, са предприели стъпки във връзка с вандализираната кампания", пишат от Глас в своя позиция във Фейсбук.
"Това е тормоз, който ние няма да толерираме. И в който за огромно наше съжаление, съучастници стават МВР и Прокуратурата на РБ. Ще предприемем действия по сезиране на международните институции и наши партньори", добавят от организацията.
В сряда в СДВР са били извикани представители на Глас и на Българския хелзинкски комитет (БХК), както и участничките в кампанията Галина и Елена, "за да дадат обяснение защо са си позволили да се снимат с децата си и да твърдят, че са едно нормално и почтено българско семейство", пишат от Глас.
"Питаха ни основно дали нашите деца са в риск и трябваше да даваме обяснения защо сме направили това", казва пред бТВ Елена Генова. "Разпитват нашите деца, които са едни много щастливи, обгрижени и обичани деца, а в същото време децата, които са в истински риск, ние познаваме такива семейства, сякаш остават извън обсега на камерите", добавя Галина Генова.

"Несъмнено това са репресивни действия. Нищо от това, което ние сме направили, не е незаконно и това е очевидно", казва Радослав Стоянов от БХК пред телевизията.

Свободна Европа потърси говорител на СДВР за потвърждение и коментар, но не успя да се свърже. В. "Сега" пише, че проверката е започната, след като в сигналът е подаден на 19 юни. В него са посочени данни за извършени престъпления.

В края на юли стана ясно, че инициативният комитет, подал сигнала срещу кампанията на София Прайд, е събрал с помощта на Българската социалистическа партия (БСП) 208 269 подписа за провеждане на референдум срещу "джендър идеологията" в училищата. Това е част от дългогодишна кампания на Левицата.

В България дуата "джендър" придоби популярност около дебатите за приемане на Истанбулската конвенция през 2018 г.

Sofia Pride Billboard
Sofia Pride Billboard

Тогава конвенцията беше предложена за обсъждане, но по-късно оттеглена заради дезинформационна кампания, в която водеща роля имаше БСП и в която се разпространяваха твърдения, че конвенцията се прави опит да се прокара прокарва "трети пол" и еднополови бракове. Основният фокус на конвенцията е защитата на жени и други жертви на насилие и в нея не се говори нито за "трети пол", нито за еднополови бракове.

През октомври 2020 г. специалният пратеник на Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН по насилието срещу жени Дубравка Симонович обяви, че България е интерпретирала неправилно значението на термина "джендър".

От Глас припомнят пред Свободна Европа, че това не е първият случай на вандализирани рекламни материали на кампании, свързани с правата на ЛГБТ общността. През 2018 г. билбордове на кампанията "Няма страшно, това е просто любов" бяха вандализирани и свалени. По случая е заведено дело, което вече е в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), добавят от Глас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG