Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП и РОД събраха 208 269 подписа за референдум срещу "джендър идеологията". Решението е в НС


Корнелия Нинова, Ирена Анастасова и Владимир Шейтанов.
Корнелия Нинова, Ирена Анастасова и Владимир Шейтанов.

За три месеца инициативният комитет, с помощта на Българската социалистическа партия (БСП) e събрал 208 269 подписа за провеждане на референдум срещу "джендър идеологията" в училищата. Това съобщи в сряда съобщи съпредседателят на инициативния комитет адв. Владимир Шейтанов.

В България "джендър" придоби популярност около дебатите за приемане на т.нар. Истанбулска конвенция през 2018 г. Тя беше предложена за обсъждане, но по-късно оттеглена заради дезинформационна кампания, свързана с нейното съдържание. Основният фокус на фокус на конвенцията е защитата на жени и други жертви на насилие. В нея не се говори за "трети пол".

"Някой може да каже, че това е недостатъчно. За нас обаче това е много голяма победа", каза Шейтанов в парламента.

Въпросът, под който се подписваха гражданите, беше: "Подкрепяте ли въвеждане на забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол, различен от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система на България?".

Депутатът от левицата Ирена Анастасова и Шейтанов, който представлява сдружение РОД, казаха, че ще внесат подписите в Народното събрание. Това е първата стъпка от процедурата.

След това председателят на Народното събрание Росен Желязков трябва незабавно да изпрати подписката на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), която извършва служебна проверка не по-късно от 45 дни от получаването ѝ.

Ако са събрани поне 200 хил. валидни подписа, предложението отива за гласуване в парламента и той трябва да се поизнесе в срок до три месеца дали да се организира допитване, или не. Парламентът обаче не е длъжен да обяви референдум.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази съмнение дали референдум с такъв въпрос ще бъде свикан. Тя се обоснова с отхвърления референдум на "Възраждане" за запазване на българския лев..

Зад референдума на БСП застанаха и пет организации за “защита на семейството и традиционните ценности”.

РОД (Родители, обединени за децата), на Шейтанов, заедно с организацията БРОД, е и главният организатор на поредица протести в страната през 2019 г. срещу “антисемейни” и “антидетски” политики. Точно като организации в Русия, българските, както и БСП, говорят за "традиционните семейни ценности" я и виждат неправителствените организации и ЛГБТИ хората като заплахите пред тях.

Сдружението РОД беше създадено на основата на Фейсбук групата "Национална група "Родители, обединени за децата". Оригиналната група беше закрита, а преди това беше площадка за разпространяване на фалшиви новини за COVID-19 и ваксинацията.

Другият съпредседател на РОД Давид Александров е и сред организаторите на кампанията за референдума и протестите срещу еврото, върху които беше изградена успешната предизборна кампания на проруската партия “Възраждане”, която вече е трета политическа сила.

Александров изказва подкрепа и за т.нар. “Поход за мир”, чиито послания повтарят официалната руска позиция за войната в Украйна. Той е сред организаторите и на “Шествие за свободата и семейството”, което е известно и като “Анти гей парада”.

През октомври 2020 г. специалният пратеник на Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН по насилието срещу жени Дубравка Симонович обяви, че България е интерпретирала неправилно значението на термина "джендър".

По-рано през годината пък "джендър" еволюира до съдебно призната обида, след като Пловдивският окръжен съд реши това по дело срещу шофьор, глобен от КАТ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG