Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът отхвърли референдума на "Възраждане" срещу еврото. Костадинов поиска Радев да сезира КС


Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов
Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов

Парламентът отхвърли в петък предложението на проруската партия "Възраждане" за провеждане на референдум за това българският лев да остане единствената официална валута в страната до 2043 г.

Лидерът на формацията Костадин Костадинов призова президента Румен Радев да насрочи референдум въпреки решението на парламента и да сезира Конституционния съд.

"За нас най-добро решение в този случай е президентът да насрочи референдум и да сезира Конституционния съд по отношение на въпроса", каза Костадинов, цитиран от БНР.

Новината идва, след като през април "Възраждане"​ внесе около 600 хил. подписа за организиране на национално допитване с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?“. По-късно Костадинов цитира проверка на ГРАО, според която 470 000 от тях са валидни.

В сряда правната комисия в парламента също отхвърли референдума с гласовете "против" на ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

На заседанието в петък 99 депутати от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ гласуваха "против", 68 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" (ИТН) гласуваха "за" и 46 - "въздържал се", от които 45 от ГЕРБ и един от ПП-ДБ.

Депутатът Деян Николов от "Възраждане" каза, че в Договора за Европейския съюз, са определени критериите за влизане в еврозоната, но дори България да ги изпълни, това не предполага автоматично приемане на еврото.

"Това не е референдум само срещу еврото(...) това е референдум срещу бъдещето на България в Европа", каза Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

Това не е последната стъпка за провеждането му. Тя е в правомощията на Конституционния съд (КС), който може да бъде сезиран, за да се произнесе дали въпросът е допустим или е противоконституционен.

Решението на Народното събрание може да бъде оспорено пред КС от президента, правителството, поне 48 депутати, председателите на върховните съдилища или главния прокурор.

В четвъртък Костадинов каза, че ако парламентът отхвърли предложението в пленарна зала, от партията ще сезират прокуратурата, Конституционния съд и ще поискат разговор с президента.

КС е длъжен да се произнесе преди датата, за която е насрочен референдумът. Датата се посочва с указ на държавния глава и е поне 3 месеца след успешна подписка и решение на парламента.

Българският лев е свързан с еврото с валутен борд. Процесът по интеграция в еврозоната минава през приемането на еврото и е възприет още с подписването на договора за присъединяване на България към ЕС. Одобреният от правителството план е реално въвеждане на еврото да се случи през 2024 г.

Костадинов определя решението за приемането на еврото като "национално предателство“. Партията му се обявява и срещу ЕС и НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG