Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правната комисия отхвърли референдума на "Възраждане" срещу еврото 


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на заседанието на правната комисия в сряда.

Парламентарната правна комисия отхвърли в сряда предложението на проруската партия "Възраждане" за провеждане на референдум за това българският лев да остане единствената официална валута в страната до 2043 г. Предложението беше подкрепено със 7 гласа от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" (ИТН) срещу , 8 "против" от ПП-ДБ и ДПС и 7 "въздържал се" от ГЕРБ-СДС.

Това стана три месеца, след като председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов внесе в парламента около 600 000 подписа за организиране на национално допитване с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?“ Очакването на формацията беше такова допитване да се проведе заедно с предстоящите местни избори през есента.

Преди заседанието на правната комисия, идеята за референдум трябваше да се разгледа в бюджетната комисия на 29 юни. Това обаче не се случи, защото тогава тя не успя да събере кворум. Депутатите от ГЕРБ и ПП-ДБ, както и всички без един от ДПС, не участваха в заседанието.

"Възраждане" започна да събира подписи за провеждане на референдум за запазване на лева през януари тази година. След проверка на събраните стана ясно, че валидните са над 470 000 при минимално необходими по закон 400 000. В тази ситуация парламентът е длъжен да свика референдум, ако поставеният въпрос е противоречи на конституцията и законите. Именно това беше и основният аргумент на мнозинството в комисията да не подкрепи допитването.

Дебатът в правната комисия

Деян Николов от "Възраждане" представи предложението като говорител на инициативния комитет на референдума. По думите му са налице "всички законови основания сега да бъдем на етап вземане на решение за провеждане на референдум".

"Ние предлагаме референдум по нещо, което все още не е ратифицирано с международен договор", добави Николов.

Преподавателят по право на ЕС от Юридическия факултет на Софийския университет Христо Христев обаче посочи, че в идеята за този референдум има два проблема: "Няма случай, в който държава, която се присъединява към механизма, да е отлагала оттам нататък своето присъединяване в момента, когато критериите са удовлетворени."

По думите му България има безусловно задължение да приеме еврото и за страната не е приета дерогация, подобно на Великобритания и Дания.

Бившият депутат от НДСВ и доктор по конституционно право към БАН Борислав Цеков отбеляза, че предложеният въпрос противоречи на международни споразумения, защото засяга ангажимент, в ратифициран международен договор. Определена е процедурата по приемане.

Управителят на БНБ Димитър Радев също изрази мнение, че има противоречие между въпроса и договорите с ЕС.

Непосредствено преди гласуването в комисията Костадинов призова и дори помоли колегите си да подкрепят провеждането на референдума, защото според него в противен случай ще нарушат закона.

Какво следва оттук нататък

Сега предстои предложението за референдум да бъде гласувано и в пленарната зала, но това все още не е последната стъпка за провеждането му. Тя е в правомощията на Конституционния съд (КС), който може да бъде сезиран, за да се произнесе дали въпросът е допустим или е противоконституционен.

Решението на Народното събрание може да бъде оспорено пред КС от президента, правителството, поне 48 депутати, председателите на върховните съдилища или главния прокурор.

КС е длъжен да се произнесе преди датата, за която е насрочен референдумът. Датата се посочва с указ на държавния глава и е поне 3 месеца след успешна подписка и решение на парламента.

Българският лев отдавна е свързан с еврото заради валутния борд, а процесът по интеграция в еврозоната, който минава през приемането на еврото, е възприет още с подписването на договора за присъединяване на България към ЕС. Одобреният от правителството план е реално въвеждане на еврото да се случи през 2024 г.

Костадинов определя решението за приемането на еврото като "национално предателство“. Партията му се обявява и срещу ЕС и НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG