Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кои българи участват в "кошмара на либералите", организиран от Орбан и крайнодесните от САЩ


Виктор Орбан говори на Консервативната конференция за политическо действие в Далас през 2022 г.
Виктор Орбан говори на Консервативната конференция за политическо действие в Далас през 2022 г.

Те са крайнодесните в САЩ. Воюват срещу либералите, протестират срещу правата на ЛГБТ хората, подкрепят Тръмп. Сега премиерът на Унгария Виктор Орбан ги събира в Будапеща, за да изградят своята международна мрежа.

Водещи фигури на крайната десница в САЩ. Бивши и настоящи телевизионни водещи от американски консервативни медии. Премиерът на Грузия, бившите премиери на Чехия и Словения. Политици от Европа, Америка и Австралия.

Всички те се събират на 4 и 5 май в Будапеща за втората Консервативна конференция за политическо действие (CPAC) в Европа. Срещата е под егидата на премиера на Унгария Виктор Орбан. Освен крайни консервативни политици от САЩ, които идват специално за събитието, в сбирката ще участват политически лидери от Източна Европа. България е скромно представена от бившия конституционен съдия и депутат от ГЕРБ Георги Марков, както и от Давид Александров, съпредседател на Сдружение РОД, който беше кандидат за депутат от ВМРО през 2021 г.

Какво е CPAC

Американската Консервативна конференция за политическо действие (CPAC), в която участват стотици консервативни политици и организации, започва своята история през 1974 г. През 2011 г. движението е първата политическа трибуна за милиардера Доналд Тръмп, който по-късно става кандидат за президент и печели изборите през 2016 г.

След началото на пандемията от COVID-19 консервативната конференция провежда два пъти своите събирания, въпреки наложените ограничения.

През май 2022 г. Орбан посреща първата среща на CPAC в Унгария, а през август гостува на форума в Далас.

Тазгодишното второ “европейско” издание на конференцията в Будапеща, според сайта на CPAC Унгария, "ще се съсредоточи върху кошмара на либералите: международното сближаване на националните сили". Мотото на конференцията е "Заедно сме силни".

Краткото представяне на говорителите в конференцията дава представа и за какво се борят. Двама от тях са описани като противници на "джендър пропагандата" - депутатът в хърватския парламент Стефан Бартулица и датският евродепутат Андерс Вистисен. С този израз те наричат всички теми, свързани с правата на хората с различна сексуална ориентация, както и информирането на публиката за тези различия.

Българското участие

Георги Марков и Давид Александров ще бъдат българското участие на конгреса. Марков каза пред Свободна Европа, че е поканен от кабинета на Виктор Орбан.

“Кой друг да е поканен. Ние нямаме консерватори, нямаме такава десница, като Мелони, Льо Пен. Това е проблем на България, за това две трети от българите не гласуват, защото няма за кого", каза Марков.

Той е един от водещите политици в антикомунистическото движение след 1989 г. Бил е депутат от СДС, а после и член на Конституционния съд. След идването на Бойко Борисов на власт, Марков става отново депутат - този път от ГЕРБ.

"ГЕРБ са в ЕНП, те са либерали, не са консерватори”, каза Марков в отговор на въпрос защо не участват хора от тази партия.

Комисията по досиетата съобщи, че Георги Марков е бил вербуван за агент на Държавна сигурност още на 22-годишна възраст през 1972 г.

Марков е женен за унгарка, от години живее в Будапеща и освен че често говори за познанството си с Орбан, е негов апологет в българските медии и дори автор на книгата „Феноменът Виктор Орбан“.

Борец срещу джендъра и еврото

Давид Александров е написал във Фейсбук профила си, че е поканен като съпредседател на РОД и търси финансиране от последователите си за пътуването до Будапеща.

“Организаторите (на CPAC) ни гостуваха и взеха участие в нашата международна конференция в София относно джендър политиките в Европа”, написа Александров.

РОД е организатор на протести срещу еднополовите бракове, "джендърите", Истанбулската конвенция срещу домашното насилие, Стратегията за детето.

Александров е и сред организаторите на кампанията и протестите срещу еврото, върху които беше изградена успешната предизборна кампания на проруската партия “Възраждане”, която вече е трета политическа сила.

На изборите през 2021 г. Александров беше кандидат за депутат от ВМРО, но партията не влезе в парламента. Александров изказва подкрепа и за т.нар. “Поход за мир”, чиито послания повтарят официалната руска позиция за войната в Украйна. Той е сред организаторите и на “Шествие за свободата и семейството”, което е известно и като “Анти гей парада”.

"Искаме мир". Поход за суверенитет под руското знаме
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Сдружението РОД беше създадено на основата на Фейсбук групата "Национална група "Родители, обединени за децата". Оригиналната група беше закрита, а преди това беше площадка за разпространяване на фалшиви новини за COVID-19 и ваксинацията.

Според Търговския регистър сдружението се представлява от трима души. Единият е адвокат Владимир Шейтанов, който участваше в защитата на българския лекар и медицинските сестри в Либия. Другите са Давид Александров Александров и Иван Иванович Вълков. Вълков е епископ на Българската християнска баптистка църква БХБЦ. На сайта на БХБЦ има създаден акаунт на Давид Александров, който публикува преводни религиозни статии.

Кои са основните гости

Сред поканените на конференцията са бившите министър-председатели на Чехия и Словения Андрей Бабиш и Янез Янша; Едуардо Болсонаро, син на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро; Херберт Кикъл, председател на крайнодясната Австрийска партия на свободата (FPÖ).

В списъка са и няколко републикански конгресмени като Пол Госар и Бари Мур, както и Кари Лейк, която миналата година се кандидатира за губернатор на Аризона и има очаквания да е кандидат за вицепрезидент на Доналд Тръмп.

Основният говорител на конференцията, наред с Виктор Орбан, ще е премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили. Според организаторите "джендър пропагандата" също не е приятелски настроена към Грузия, въпреки че Гарибашвили вярва, че активистите и политиците са длъжни да уважават волята на мнозинството, а огромното мнозинство грузинци отхвърлят ЛГБТ пропагандата и демонстративния натиск.

Грузинката със знамето на ЕС, която се превърна в символ на протестите
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

През март десетки хиляди излязоха по улиците на Тбилиси, след като парламентът даде първоначална подкрепа на проектозакон за "чуждестранните агенти" - мярка, подобна на закона, използван от Русия за прекъсване на работата на медийни организации, включително Радио Свободна Европа, и за потискане на инакомислието.

Под натиска на уличните протести грузинските законодатели се отказаха от законопроекта, който предизвика силни критики от страна на ЕС и САЩ.

През 2021 г. прайдът в Грузия беше отменен, след като противници нападнаха и раниха десетки активисти и журналисти. Правителството и църквата се обявиха против събитието.

"Русия не е наш враг"

Темата за войната в Украйна също ще бъде централна за форума.

Миклош Шанто, генерален директор на фондацията организатор - “Център за основни права”, смята, че на форума ще стане ясно, че позицията на Орбан “срещу войната” има съюзници по целия свят и спомена Кари Лейк, цитиран от унгарската служба на Свободна Европа.

Пол Госар от Аризона е в центъра на вниманието заради теории на конспирацията. През 2017 г. например той каза, че неонацистката демонстрация в Шарлотсвил, която премина в насилие, е била организирана от поддръжници на Обама и Джордж Сорос. Той също така изказа теория, че Барак Обама е фалшифицирал документите си за раждане, и нарече глобалното затопляне псевдонаучна глупост. Съвсем наскоро той беше критикуван за това, че написа в Туитър, че "Украйна не е наш приятел, Русия не е наш враг".

Бари Мур също критикува Байдън за това, че е помогнал на Украйна.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG