Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама израелски туристи и местен екскурзовод са застреляни в Египет


Град Александрия в Египет. Снимката е архивна.
Град Александрия в Египет. Снимката е архивна.

Двама израелски туристи и техният египетски водач са били застреляни в египетския град Александрия, съобщи Би Би Си, като се позова на израелското външно министерство.

Още един израелец е ранен при нападението в неделя сутринта, което според министерството е извършено от "местен".

Новината идва ден след като палестинската групировка Хамас започна най-голямата си атака срещу Израел от години.

Частният телевизионен канал Extra News съобщи, че полицай е открил огън по група, посещаваща древноримски обект в Александрия, известен като Стълбът на Помпей.

Нападателят е стрелял "произволно", използвайки личното си оръжие, съобщи източник от службите за сигурност и добави, че е бил задържан на място.

Кадри от последиците от нападението, публикувани в социалните медии, показват най-малко двама души, които очевидно са мъртви на земята в археологическия обект.

Израелското външно министерство каза, че работи с египетските власти, за да върне израелските граждани в Израел възможно най-скоро.

Стрелбата се случи ден след като палестинската групировка Хамас започна безпрецедентна атака срещу Южен Израел, изпращайки стотици въоръжени лица през границата от Газа и изстрелвайки хиляди ракети.

Към 16 часа на 8 октомври най-малко 500 души са били убити в Израел, а други над 300 души в Ивицата Газа са били убити при ответни израелски въздушни удари.

От Хамас призоваха своите поддръжници по целия свят да се включат в борбата срещу Израел.

Египет е първата арабска страна, която сключва мир с Израел през 1979 г., но израелската политика спрямо палестинците я прави непопулярна сред много египтяни.

През юни новобранец от египетската полиция уби трима израелски войници близо до границата между двете страни. Египет заяви, че той е разменил огън с войниците, докато е преследвал контрабандисти на наркотици, но Израел каза, че това е било терористично нападение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG