Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК одобри изменения план за възстановяване. България може да получи до 5,7 млрд. евро


Европейската комисия (ЕК) одобри изменения план на България за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Сега планът е на стойност 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), съобщиха от Комисията в понеделник.

Новината идва, след като в края на септември България изпрати на ЕК изменен вариант на плана. Той трябваше да бъде съобразен със "сравнително по-добрите икономически резултати на България през 2020 г. и 2021 г. в сравнение с първоначално предвидените", пише в прессъобщението на ЕК.

Заради това преразглеждане и максималния размер на безвъзмездните средства по ПВУ беше намален от 6,3 милиарда евро на 5,7 милиарда евро.

Сега Съветът разполага по правило с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията за одобряване на изменения план.

При изпращането на изменения ПВУ през есента бяха изпратени и териториалните планове на България за справедлив преход на въглищни региони. За тяхната зелена трансформация са предвидени 3,5 млрд. лв. от ЕК.

Тогава се стигна до протести на енергетици и миньори, които настояваха правителството да не изпраща плановете. След протестите държавата се ангажира да не затваря административно нито въглищни, нито електрически централи преди 2038 г. Премиерът Николай Денков каза, че "постепенно някои от тях ще отпаднат от енергийната система, защото няма да е икономически възможно те да работят повече".

През декември 2022 г. България получи първо плащане в размер на 1.37 милиарда евро по ПВУ. България официално подаде документите, необходими за получаването на второто плащане в началото на октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG