Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме споразумение". Държавата няма да затваря централи, каза Денков след среща с протестиращите


Николай Денков даде изявление пред медиите след срещата с протестиращите миньори и енергетици, 3 ноември 2023 г.
Николай Денков даде изявление пред медиите след срещата с протестиращите миньори и енергетици, 3 ноември 2023 г.

След над 6-часов разговор протестиращите миньори и енергетици постигнаха и подписаха споразумение с управляващите. Исканите от протестиращите условия са формулирани в седем точки, подписани от почти всички участници в срещата. Държавата се ангажира да не затваря административно нито въглищни, нито електрически централи.

"Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия", каза премиерът Николай Денков след срещата във вторник, на която присъстваха също министри и депутати.

Тя идва след няколкодневни протести на миньорите и енергетиците, провокирани от решението на правителството да изпрати на Европейската комисия (ЕК) териториалните планове на България, свързани с енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил.

За да бъдат одобрени от ЕК, плановете трябва да включват график за намаляване на мощностите на въглищните електроцентрали.

Денков каза, че в плановете ясно е посочено, че правителството няма да закрива въглищни централи преди 2038 г. Той обаче добави, че "постепенно някои от тях ще отпаднат от енергийната система, защото няма да е икономически възможно те да работят повече".

В понеделник протестиращите и профсъюзите се договориха за шест точки, които определиха като начална рамка за преговори. Те искат Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) да се изтегли и преработи в частта декарбонизация на енергийния преход. Управляващите казват, че така ще се загубят милиарди.

Във вторник Денков каза, че подписите стоят под седем точки. В сряда те ще бъдат внесени и гласувани от Народното събрание, "за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но и на партиите, които го подкрепят".

"Ще се радвам да се присъединят и други, това е тяхно решение", добави премиерът.

Разговорите в сряда са инициирани от него и идват след два отказа на миньорите да се срещнат с управляващите.

На сбирката присъстваха министърът на финансите Асен Василев, на енергетиката Румен Радев, на икономиката Богдан Богданов, както и лидерите на "Продължаване промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков и Атанас Атанасов. Присъстваха и представители на ДПС, "Възраждане", "Има такъв народ" (ИТН). От ГЕРБ участва бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

От БСП не участваха. Пресцентърът на партията разпространи позиция, в която нарече срещата "пълен провал".

"Пазарът ще реши кои ще останат"

Денков каза, че първите две от подписаните точки по същество означават, че държавата няма да затваря административно нито въглищни, нито електрически централи.

"Тези централи, независимо дали са държавни или частни, имат свободата да работят и пазарът ще реши кои ще останат", каза Денков.

Той добави, че една от организациите не е подписала текста. Тя е поискала първо да го обсъди с протестиращите си служители.

Денков каза още, че има разнобой между самите протестиращи. По думите му част част от организациите са обещали да спрат протестите и блокадите на пътища, друга - че няма.

Премиерът каза, че диалогът с протестиращите е започнал много преди да бъдат внесени плановете. По думите му е имало краен срок - 30 септември, който е трябвало да бъде спазен.

Заради липсата на планове България вече загуби 96 млн. евро през 2022 г. и рискуваше да загуби още 826 млн. евро през тази година. Под риск са общо над 10 млрд. лв., както и пари по ПВУ, които са свързани с постигането на целите за климатична неутралност на ЕС до 2050 г.

Бъдещето на централите

Властта и синдикатите трябва да дефинират какво е приемливо, за да се осигурят работни места, без това да противоречи на регламентите на ЕС, каза още Денков.

Той добави, че точките в подписания документ са базата, на която да продължат бъдещи разговори.

"Знаете ли колко още работа има? Много. Част от нея е забавена от десет години, друга част - също от няколко години, а трета част – от последното служебно правителство. За три месеца трябваше да компресираме всичко и да свършим всичко, което не беше свършено преди това", каза той.

"Правим възможно най-доброто, спазвайки европейските регламенти", каза премиерът. По думите му българските интереси съвпадат с европейските, но те трябва да бъдат балансирани съгласно регламентите.

"Да противопоставяш българин на европеец е доста опасна тенденция. Някои партии и политически личности се интересуват от интересите на други държави, извън ЕС. Ако има колизия, тя е по тази линия", каза Денков.

Ролята на Пеевски

Николай Денков отрече санкционирания за корупция по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски да се явява говорител на правителството заради активната си роля в дискусията и обявяването на решенията.

"Дискусията аз я ръководих. Решенията аз ги редактирах последно, с моите министри ги писахме. Това просто не е вярно и е внушение без особена полза", каза премиерът.

На срещата не бяха допуснати журналисти. По време на разговорите обаче в профила на депутата от "Възраждане" Искра Михайлова във Фейсбук започна излъчване на видео на живо. Това предизвика спор между депутатите дали е коректно това. Впоследствие видеото прекъсна.

Два часа след началото на срещата Тошко Йорданов от ИТН даде брифинг, на който каза, че по време на разговорите "икономическата полиция звъни по телефоните и привиква представители на протестиращи". "Тормозят протестиращите", каза той.

По думите му има тотално разминаване между исканията на протестиращите и правителството.

Вече пети ден са затворени възлови точки за движение в Стара Загора, блокирани са магистрала "Тракия" и проходът на републиката.

"Смятам, че протестите ще спрат", каза Делян Пеевски след края на срещата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG