Връзки за достъпност

Извънредни новини

Миньорите и енергетиците са готови за преговори. Какви са исканията им


Протестите на работещи в ТЕЦ-овете и въглишните мини започнаха на 29 септември, след като Министерският съвет обяви, че ще изпрати в Брюксел териториалните планове, по които са предвидени няколко млрд. лв. компенсации за последиците от енергийния преход във въглищните региони.
Протестите на работещи в ТЕЦ-овете и въглишните мини започнаха на 29 септември, след като Министерският съвет обяви, че ще изпрати в Брюксел териториалните планове, по които са предвидени няколко млрд. лв. компенсации за последиците от енергийния преход във въглищните региони.

Протестиращите представители на работещите в ТЕЦ-ове и мини, които от петък блокират ключови пътни артерии в цялата страна, излязоха в понеделник с условия, по които да преговарят с правителството.

Това се случи, след като през уикенда два пъти отказаха да се срещнат с управляващите - първо с енергийния министър Румен Радев, а след това и с премиера Николай Денков.

Началото на протестите беше предизвикано от решението на правителството да изпрати на Европейската комисия териториалните планове на страната, свързани с енергийния преход във въглищните региони - Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Заради липсата на планове страната вече загуби 96 млн. евро през 2022 г. и рискуваше да загуби още 826 млн. евро през тази година. Под риск са общо над 10 млрд. лв., както и средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), които са свързани с постигането на целите за климатична неутралност на ЕС до 2050 г.

По време на среща в понеделник, продължила няколко часа, представители на протестиращите и профсъюизите се договориха за шест точки, които определиха като начална рамка за преговори. Те изпратиха условията си до Народното събрание и поискаха среща с представители на шестте парламентарни партии.

По думите им целта е да се постигне договаряне на условия с всички водещи партии, защото в последните години правителствата в страната се сменят често. Според протестиращите по този начин ще бъде гарантирано, че условията им ще бъдат изпълнени.

Готовността за преговори дойде, след като в неделя Николай Денков представи „входните позиции“, от които кабинетът е готов да преговаря.

Какво точно поискаха протестиращите?

  • Условие 1: Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

Според протестиращите договарянето на подобно условие означава да се гарантира работата на централите в настоящия им капацитет до 2038 г.

Това е гарантирано с няколко решения на Народното събрание.

В неделя премиерът Денков каза, че основа за разговорите е договарянето на гаранция, че въглищните централи няма да бъдат затваряни до 2038 г.

  • Условие 2: Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31 октомври 2020 г. и 12 януари 2023 г.

Първото решение задължава Министерския съвет да предприеме мерки за „нормалното функциониране на „ТЕЦ Марица изток 2“, независимо от становището на Европейската комисия по този въпрос.

С него се гарантира работата на ТЕЦ-овете, техният капацитет да не бъде ограничаван, както и присъединяване на България към платформата „Въглищни региони в преход“, без да се поема ангажимент за закриване на централи.

Протестиращите настояват още за отпадане от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на ангажимента на България за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% спрямо 2019 г. Именно това предвижда решението на парламента от януари.

  • Условие 3: Изработване на енергийна стратегия на Република България до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

Последната приета от парламента енергийна стратегия на България е до 2020 г. През януари 2023 г. служебното правителство на Гълъб Донев прие в Министерския съвет нова стратегия за периода 2023 - 2053 г. В крайна сметка такава не беше приета от парламента.

  • Условие 4: Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

Към днешна дата домакинствата ползват ток на регулирани цени, които се определят на всеки шест месеца от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а не на пазарен принцип.

С приетите на първо четене законови изменения през септември се предвижда от 2026 г. и домакинствата да започнат да купуват ток, чиято цена се формира на свободния пазар. С промени в закона от 2020 г. на свободния пазар електроенергия вече купуват „небитовите“ клиенти - тоест фирмите.

Някои парламентарни партии и част от протестиращите казват, че либерализирането на пазара за домакинствата ще доведе до значително повишаване на сметките. Други пък твърдят точно обратното.

Приемането на подобни законодателни промени е свързано с един от траншовете по ПВУ за България.

  • Условие 5: Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в териториалните планове на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

Протестиращите искат от депутатите в териториалните планове да бъдат включени и предложени от тях инвестиционни проекти в регионите. Според част от демонстрантите такива вече са били изпращани на Министерския съвет, но те са били „изхвърлени в кофата“.

  • Условие 6: Категорично отпадане от териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Подобен проект за създаване на държавно предприятие беше заложен в ПВУ в края на 2021 г. и беше представен от тогавашния служебен вицепремиер Атанас Пеканов. Тогава дружеството беше представено като възможност за работниците, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да бъдат преназначавани в него.

Според протестиращите обаче създаване на подобно дружество ще доведе до отклоняване на средства, а идеята за функционирането му е непрозрачна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG