Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На пръв поглед". Елена Телбис, която предпочита да поставя важните въпроси на сцената


Елена Телбис
Елена Телбис

Тя приема работата си като отговорност, а този месец ще постави на сцената тема, за която трудно се говори - сексуалното насилие. Актрисата Елена Телбис е Човек на деня на Свободна Европа.

Тя е работила с някои от най-големите български театрални и филмови режисьори. Днес вече сама поема инициативата с новия си моноспектакъл - Prima Facie (юридически термин, от лат. - "на пръв поглед").

В него актрисата Елена Телбис ще влезе в ролята на Теса Енслър. Тя е млада, успешна и уверена адвокатка, която обаче губи вяра в правосъдната система, след като става жертва на сексуално насилие.

Постановката е по инициатива на самата Телбис, а консултант е актрисата Светлана Янчева. Премиерата ще бъде на 29 и 30 март в центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София.

"От години слушаме как по важните въпроси "трябва да се говори". Говорим. Промяна пак няма. Тогава, може би, освен да говорим, трябва да започнем и да действаме. Защото имаме нужда от справедливост. На пръв поглед я има. Но само на пръв поглед", пише Телбис в анотацията на постановката.

Prima Facie е написана от австралийката Сузи Милър и е поставена за пръв път през 2019 г. През 2022 и 2023 г. доби международна популярност, след като беше изиграна от британската актриса Джоди Комър.

Актрисата е родена през 1990 г. във Велико Търново и завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на Ивайло Христов. По-късно записва и магистратура по режисура.

Телбис не обича да дава интервюта, нито да говори за себе си. В редките си появи пред медиите се определя като сериозна, самокритична и отговорна към работата си. Казва, че любопитството ѝ се усилва все повече с времето.

"Може би е страст да правя колекция от образи. Но това да ти е любопитно те кара да се чувстваш живичък. Иначе ставаш апатичен робот", казва тя пред списание EVA.

Телбис е участвала в множество постановки, сред които "Дивата патица" от Хенрик Ибсен на режисьора Крис Шарков, "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, поставена от Теди Москов, "Жана" от Ярослава Пулинович и "Хамлет", поставени от Явор Гърдев. Телбис е известна и с ролята си на Елена във филма на Ивайло Христов "Каръци".

Първата ѝ авторска пиеса "Боклук" (2021 г.) беше отличена с награди "Аскеер" и "Икар" за драматургичен текст

Форум

XS
SM
MD
LG