Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елизабет Хърли, която не вижда смисъл в това да не изглежда по най-добрия начин


Елизабет Хърли със сина си Деймиън Хърли на партито на Vanity Fair след 96-ата церемония по връчването на наградите „Оскар“ в Бевърли Хилс, Калифорния, САЩ, 10 март 2024 г.
Елизабет Хърли със сина си Деймиън Хърли на партито на Vanity Fair след 96-ата церемония по връчването на наградите „Оскар“ в Бевърли Хилс, Калифорния, САЩ, 10 март 2024 г.

Актриса, модел и бизнесдама. Въвлечена в общественозначими каузи. Елизабет Хърли е родена на 10 юни и е Човек на деня на Свободна Европа.

Британската актриса Елизабет Хърли обича да се смее и шегува. Казва, че може да прости почти всичко на някого, който я кара да се смее. Но приема насериозно всичко, с което се захване - модата, киното, бизнеса или различните каузи... дори чистенето на провинциалното си имение.

Елизабет Хърли е родена през 1965 г. в градчето Бейзингстоук, Хампшър в семейството на учителка и военен. Още от малка мечта да се изявява на сцената и учи танци и театър в Лондон.

В осемдесетте години пънк и рок модата не подминава младата Елизабет - косата ѝ е боядисана в розово и носи халка на носа. За да си намери работа обаче се налага да промени имиджа си. Явява се на кастинг и започва да работи в театър, скоро получава и първата си роля в киното - във филма "Ария" (1987 г.). Следват роли в телевизията, а дебютът ѝ в холивудското кино е в екшън драмата на Уесли Снайпс "Пасажер 57" (1992).

Най-известните филмови роли на Хърли са тези на Ванеса Кенсингтън в шионската пародия "Остин Пауърс", а в телевизията е известна в роли от сериалите "The Royals" и "Runaways", "Gossip Girl".

През 1994 г. Хърли придружава Хю Грант на лондонската премиера на филма "Четири сватби и едно погребение" в разголена черна рокля на Версаче, придържана със златни безопасни игли, което ѝ спечелва незабавно медийно внимание. През 90-те години Хърли става известна най-вече като приятелката на Грант, с когото се разделят след секс скандал, в който Грант се забърква. Хърли и Грант остават приятели и до днес.

През 2002 г. Хърли ражда сина си Деймиън от американския бизнесмен Стив Бинг. Той отрича бащинството, но ДНК тест установява, че Бинг е баща на детето. През 2007 г. Хърли се омъжва за индийския бизнесмен Арун Наяр, с когото се развеждат през 2011 г.

От 29-годишна възраст Хърли е незаменимото лице на козметичната компания Estée Lauder до 2001 г., като продължава да работи за нея и до днес. Хърли е активна и в кампанията на компанията в борбата срещу рака на гърдата. Тя е патрон и на фондацията за борба със СПИН "Елтън Джон".

Елизабет Хърли притежава и собствена линия бански костюми, които рекламира сама. Автор на снимките е синът ѝ, който е прохождащ режисьор.

Преди месеци беше премиерата на дебютния му филм - Strictly Confidential, в който играе майка му. Тя разказва, че не се е притеснявала от еротичните сцени, снимакни под ръководството на Деймиън Хърли.

"Чувствах се сигурна и обгрижена", казва актрисата пред сп. Hollywood Access.

Таблоидите, разбира се, се интересуват от тайната за младежкия ѝ вид, а Хърли споделя проста рецепта: внимава какво яде и се пази от слънцето, а спортът ѝ се изчерпва с работа в градината и чистене на огромната ѝ къща с 13 спални.

"Винаги нося грим, тъй като никога не съм виждала смисъл в това да изглеждаш не по най-добрия начин", добавя тя.

А пред сп. "Мери Клер" се шегува: "Малко похотливост към някого прави чудеса с теб и е полезна за кожата ти."

Форум

XS
SM
MD
LG