Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да отстояваш свободния избор. Ема Уотсън, която се бори за социална справедливост


Eма Уотсън
Eма Уотсън

Тя е британска актриса и активистка. През годините оставя своя отпечатък както във филмовата индустрия, така и в сферата на социалната справедливост. В понеделник навърши 34 години. Ема Уотсън е Човек на деня на Свободна Европа.

Ема Уотсън прави първите си стъпки във филмовата индустрия, когато е едва на 9 години. Тогава е избрана за ролята на Хърмаяни Грейнджър в екранизацията на книгите "Хари Потър" на Дж. К. Роулинг.

В понеделник Уотсън отбеляза 34-ия си рожден ден. Образът ѝ на интелигентната и смела магьосница се харесва на публиката и я изстрелва под светлината на прожекторите. Днес обаче тя говори открито за предизвикателството на това да израснеш пред очите на целия свят. Подчертава, че психичното здраве е жизненоважно в справянето с напрежението, което славата носи.

Британските актьори (отляво надясно) Рупърт Гринт, Ема Уотсън и Даниел Радклиф присъстват на световната премиера на "Хари Потър и Даровете на смъртта" - част 2 в Лондон на 7 юли 2011 г.
Британските актьори (отляво надясно) Рупърт Гринт, Ема Уотсън и Даниел Радклиф присъстват на световната премиера на "Хари Потър и Даровете на смъртта" - част 2 в Лондон на 7 юли 2011 г.

След края на поредицата "Хари Потър" Уотсън показва гъвкавостта си като актриса и с роли във филми като "Предимствата да бъдеш аутсайдер", "Кръгът" и "Красавицата и звяра".

С годините започва да използва таланта и отдадеността си, за да защитава редица социално значими каузи като равенството между половете, правата на ЛГБТИ хората, на бежанците и т.н.

Въпреки че в миналото играе ролята на един от основните персонажи в "Хари Потър" на Дж. К. Роулинг, днес Уотсън е в конфликт с авторката заради различните позиции, които двете имат относно правата на транс хората по света.

"Транс хората са такива, каквито казват, че са. Заслужават да живеят, без постоянно да бъдат подлагани под съмнение или да им се говори, че не са тези, за които се представят", казва Уотсън.

В допълнение тя е и един от водещите гласове в борбата за равенство между половете. През 2014 г. става посланик на добра воля на "ООН жени" - организацията на ООН, посветена на равенството между половете и овластяването на жените.

Речите ѝ хвърлят светлина върху важни казуси като неравенството в заплащането, сексуалния тормоз и достъпа до образование за момичета по света.

"Феминизмът означава да дадеш избор на жените. Не е тояга, с която да биеш другите жени. Става дума за свобода и равенство", казва Уотсън в интервю за Би Би Си.

Въпреки натоварения си график, Уотсън успява да отделя време и за своите хобита. Обича да чете и често говори с любов за литературата. Понякога препоръчва книги на своите фенове в социалните мрежи.

"Искам да съм жена от Ренесанса. Искам да рисувам и да пиша. Преди всичко искам да продължа да играя. Просто искам да правя всичко", казва Уотсън за себе си в интервю през 2015 г.

Тя е и твърд защитник на околната среда. Подкрепя множество инициативи, които са свързани с етичната мода.

През последните години Уотсън остави актьорската игра на заден план. Фокусира се върху активизма и личните си начинания, за да създаде положителна промяна в света.

С думите и действията си позиционира себе си както като една от най-запомнящите се актриси, така и като една от най-важните активистки в борбата за социална справедливост.

От емблематичната си роля на Хърмаяни Грейнджър до неуморното си застъпничество за социална справедливост, Уотсън използва платформата си за добро, оставяйки незаличима следа в света.

  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG