Връзки за достъпност

Извънредни новини

Венета Лимберова, която предава "силата на правото" на ЛГБТ хората


Венета Либмерова
Венета Либмерова

Български съд за пръв път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с вписани родители от един пол. Това се случи благодарение на организация "Действие", нейната председателка Венета Лимберова и адвокат Деница Любенова.

В навечерието на международния ден за борба с хомофобията Административният съд София-град (АССГ) излезе с историческо решение по едно от най-важните дела за българската ЛГБТ общност.

Става дума за т. нар. казус "бебе Сара" - дете, родено в Испания, чиито майки са от България и Гибралтар. Вследствие на редица правни специфики на трите държави, Сара остава без документ за самоличност в продължение на години. Благодарение на адвоката от ЛГБТИ организация "Действие" Деница Любенова и председателката Венета Лимберова това скоро ще се промени.

Делото беше спечелено в България, след като в края на 2021 г. излезе решението на Съда на Европейския съюз, (СЕС) според което всяка страна членка на Съюза трябва да издаде документ за самоличност на дете, родено в рамките на ЕС, което има родители от един пол, вписани в акта за раждане на друга държава членка. Решението на АССГ може да бъде обжалвано от администрацията в рамките на две седмици.

"Решението, което получихме вчера, показва, че през инструментите на правото можем да променяме света, правейки го по-приемлив, по-лесен, по-адекватен за всички хора", казва Лимберова пред Свободна Европа.

Това е поредният успех на организацията за защита на правата ЛГБТИ общността "Действие", която в събота навърши десет години от формалното си основаване. "Скоро ще го отпразнуваме", добавя тя.

Тя се насочва към правото, когато е в десети клас. "Не мога да кажа откъде, но имах силното желание да се занимавам с право, с науката която прави света по-справедлив за всички ни", казва още Лимберова.

Първоначално има сигурна позиция като юрисконсулт във фармацевтична компания, където работи близо 12 години. През 2015 г. се запознава с Деница Любенова, която година по-рано е основала правната програма в "Действие". Двете започват да организират събития заедно и оттогава са начело на организацията.

"Когато си юрист, обикновено не се случва да напуснеш такава работа. Тя е престижна, ясна, добре осигурена", казва Лимберова за фармацевтичната компания.

"Но имах силна нужда да се срещам с други хора, които като мен отглеждат децата си в еднополови семейства в България. Също така осъзнах, че много от тях нямат правна подготовка и изключително трудно се ориентират", допълва тя.

Постепенно напуска изцяло старото си работно място. "Смених кариерата, без да съм го обмисляла сериозно, просто така се случи. Установих, че мога да бъда много полезна на хората, като предавам силата на правото, образно казано", добавя Лимберова.

Тя казва, че не се колебае дали решението е било правилно, но среща и много трудности. "В работата на активиста няма работно време. Понякога ми става мъчно, че е имало много ваканции, съботи и недели, вечери, които не съм прекарала с детето си. Но със сигурност не съжалявам за кариерния си път", казва тя.

Първата правна победа на "Действие"е от 2019 г. Тогава те печелят дело за правото на еднополови двойки с брак, сключен в ЕС, да пребивават в България и така да упражняват правото си на свободно придвижване в ЕС. Става дума за австралийката Кристина и съпругата ѝ Мариама от Франция, които имат сключен брак във Франция.

Кристина и Мариама
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

"Това е първата правна победа, която извоювахме", казва Лимберова.

Друг успех на организацията е започването на делото за признаване на брак, сключен в чужбина, между хора от един и същи пол. То започва през 2017 г. и е загубено на две инстанции в България преди да стигне до Европейския съд по правата на човека. Решението се очаква в рамките на 1-2 години. Лимберова посочва, че подобен път са извървяли държави като Италия, Гърция, както и Румъния, където в момента се води подобно дело.

"Особено ме радва също, че хората от общността имат огромно доверие в нас. За последните две години имаме три пъти нарастване на броя правни консултации, които правим. Това е огромен индикатор, че от нас има нужда. И че правото помага", добавя Лимберова.

Решението на АССГ за "бебе Сара" е първото по рода си в България. То засяга децата, които са родени в други страни от Европейския съюз. Решението би могло да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Ако то не бъде обжалвано и влезе в сила, за изпълнението му не са необходими законодателни промени.

Лимберова казва, че в дългосрочен план целта е да се променят правилата и за еднополови двойки, чиито деца са родени в България, тъй като в противен случай те биха били поставени в непривилегировано положение.

XS
SM
MD
LG