Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕП иска България и Румъния да влязат в Шенген и да получат компенсации за отложеното членство


Пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург
Пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург

Европейският парламент призова държавите членки на Европейския съюз (ЕС) да одобрят присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство до края на 2023 г. Това се казва в резолюция, приета с голямо мнозинство в сряда. Тя съдържа и призив Европейската комисия да обмисли финансови компенсации за двете страни за загубите, които са претърпели заради отложеното членство.

Присъединяването на нови държави към Шенген изисква единодушието на държавите членки. Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България в края на 2022 г., а срещу членството на Румъния гласува само Виена.

Европейският парламент вече няколко пъти призова държавите членки да приемат България и Румъния в Шенген. Европейската комисия също от години посочва, че двете страни изпълняват условията за членство в пространството за свободно движение.

Новата резолюцията на Европейския парламент беше приета с 526 гласа “за”, 57 гласа “против” и 42 гласа “въздържал се”. В нея се подчертава, че България и Румъния са изпълнили изискванията за членство в Шенген и се изразява съжаление от решението на Съвета на ЕС, който се състои от държавите членки, да не одобри членството им.

“Едно по-голямо Шенгенско пространство без граничен контрол би направило ЕС по-силен”, пише в резолюцията, цитирана от пресслужбата на Европейския парламент.

Според евродепутатите фактът, че Румъния и България все още са извън зоната за свободно пътуване, натоварва бизнеса и населението в социален и икономически план. Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскват със забавяния, бюрократични трудности и допълнителни разходи при пътуване или извършване на стопанска дейност в чужбина, се посочва още в документа.

Резолюцията от сряда призовава Европейската комисия да оцени финансовите загуби, пропуснатите ползи и екологичните вреди, понесени от Румъния и България от юни 2011 г. насам поради “необоснования отказ” на членство в Шенген. Евродепутатите за пръв път искат да се анализират възможностите двете страни да получат финансова компенсация за забавеното членство.

Настоящата ситуация “е инструментализирана от антиевропейска, включително руска пропаганда”, и “подкопава способността на ЕС да популяризира своите ценности и доброто управление в държави извън ЕС”, се казва още в резолюцията.

В момента всички държави членки на ЕС, с изключение на България, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство. То включва и държави извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Европейската комисия прецени, че България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген, а Европейският парламент многократно е подкрепял присъединяването им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG