Връзки за достъпност

Извънредни новини

До влизането в Евросъюза и НАТО. ЕС се ангажира със сигурността на Украйна


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с украинския президент Володимир Зеленски.
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с украинския президент Володимир Зеленски.

До началото на юли Европейският съюз (ЕС) ще поеме ангажименти за сигурността на Украйна в рамките на отбранителната ѝ кампания срещу Русия. Те се отнасят до политическа, военна и икономическа помощ и трябва да останат в сила, докато Украйна се присъедини към ЕС и НАТО.

Това съобщи германският всекидневник Велт, който се е запознал с проекта на документа, класифициран като "поверителен". По него посланиците на 27-те държави членки Европейския съюз (ЕС) са постигнали съгласие, а в момента договорът се обсъжда между Европейската служба за външна дейност и правителството в Киев.

Новината идва на фона на засилена руска агресия срещу Украйна и опит за пробив на украинската защита в Харковска област.

Документът предвижда на Украйна да бъдат предоставени консултации до 24 часа след потенциална агресия срещу страната. Въпреки това, както отбелязва Велт, споразумението изключва прякото участие на войници от ЕС в бойни операции срещу Русия.

Размерът на фонда за помощ за Украйна да достигне 5 млрд. евро през 2024 г., предвижда още документът. Той може да бъде допълнително увеличен в зависимост от нуждите на украинската армия и възможностите на страните от ЕС.

Брюксел обещава на Украйна продължаване на доставките на оръжия, продължаване на обучението на войници, помощ при реформирането на сектора за сигурност, подкрепа при разминирането на страната и сътрудничество в борбата с хибридните заплахи и кибератаките.

"Европейският съюз и неговите държави членки играят ключова роля за непосредствената и дългосрочната сигурност и устойчивост на Украйна чрез военна, гражданска, хуманитарна, финансова, търговска и икономическа помощ, настаняване на разселени лица, подкрепа за реформи, възстановяване и преустройство, както и чрез ограничителни мерки и дипломатическа подкрепа", се казва в документа.

ЕС иска да поеме ангажиментите за сигурност най-вече поради натиска на правителството в Киев, отбелязва Велт. Тези ангажименти са също толкова правно необвързващи, колкото и двустранните споразумения за гаранции за сигурност. Според вътрешна информация на ЕС досега само седем държави членки са дали такива гаранции - Германия, Дания, Франция, Италия, Финландия, Нидерландия и Латвия.

Други осем държави - Словакия, Унгария, Хърватия, България, Кипър, Ирландия, Австрия и Малта - отказват да сключат споразумения. Швейцария и Турция също не са съгласни да сключат договора.

От месеци насам френският президент Еманюел Макрон отказва да изключи възможността за изпращане на войски от средите на западните съюзници на Киев в Украйна. Запитан директно в средата на март, той каза, че "всички тези варианти са възможни".

Руският президент Владимир Путин се опитва да представи военните доставки за Украйна като индикация, че НАТО и Западът вече де факто са въвлечени в конфликта.

Съединените щати и другите поддръжници на Киев отхвърлят това твърдение. Те, както и НАТО, предпазливо ограничават участието си, за да не дадат на Москва надмощие във войната в Украйна, която заплашва международния ред и суверенитет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG