Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо Русия отново плаши Запада с ядрено оръжие


Украински военнослужещи от антидроновия отряд търсят руски дронове в посока Авдийвка, Украйна, понеделник, 6 май 2024 г.
Украински военнослужещи от антидроновия отряд търсят руски дронове в посока Авдийвка, Украйна, понеделник, 6 май 2024 г.

Русия отново заговори за ядрено оръжие. Прави го периодично, откакто нападна Украйна. Кремъл твърди, че е заради "опасността, която идва от Запада", но всъщност става дума за друго.

"Чували ли сте го този израз - "ескалация на напрежението"? Ако не знаете какво значи, да ви кажа - той е точно това, което става в момента в света". Това каза един журналист, като чу поредните новини с няколко ключови израза вътре:

  • "Агенти на ГРУ в Европа";
  • "Руски саботаж на европейските избори";
  • "Предупреждение за възможни диверсии в Европа";
  • "Удари по военни обекти в Русия";
  • "Ядрено оръжие".

Това, което "става в момента в света" е всекидневното изричане на заплахи, като заплахите от ден на ден звучат все по страшно. Обикновено ги изрича Русия към "Запада". Прави го, след като някоя западна страна предостави военна техника на Украйна, за да се отбранява от агресора или й разреши с чуждо оръжие да поразява военни цели в самата Русия.

Всичко това протича на фона на съобщения в западните държави за това как Москва прониква в техни служби или социални мрежи, стои зад повреди в инфраструктурата или е стояла зад един или друг терористичен акт.

Става и на фона на самата война на Русия срещу Украйна, която започна по заповед на президента Путин през февруари 2022 г.

Но нека видим какво конкретно се случва.

Едно предупреждение

Русия подготвя по-агресивни и координирани бомбени експлозии, саботажи, палежи и повреждане на инфраструктура в Европа като част от поетия от Владимир Путин курс на постоянен конфликт със Запада. Това съобщи "Файненшъл таймс" в понеделник, като се позова на оценки на служби в три европейски държави. Докладите им призовават за повече бдителност.

Тази новина идва на фона на обявеното от Русия военно учение, което ще включва отработване на употребата на тактически ядрени оръжия. Решението за това учение е взето от президента Владимир Путин.

В момента руската армия печели позиции на бойното поле в Украйна, след като Киев от месеци не беше получавал снаряди и техника, а най-големите му донори не позволяваха оръжието им да се използва срещу цели в самата Русия.

На 2 май настъпи частичен обрат, когато британският министър на външните работи Дейвид Камерън посети Киев. Той каза, че Лондон няма нищо против неговите оръжия да бъдат използвани за удари включително и на територията на Русия. Освен това Камерън обеща 3 млрд. паунда годишна военна помощ за Украйна.

Ден по-късно, на 3 май говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заговори за "опасност за европейската сигурност" и "опасна тенденция на ескалиране на напрежението в официалните изявления".

На 6 май Москва съобщи, че ще проведе учения с ядрено оръжие, а Песков го обясни така: че ученията са отговор на изявления на западни политици за възможно изпращане на войници на НАТО в нападнатата от Русия Украйна. Подобни изказвания имаше от представители на Франция, Великобритания и САЩ.

Пак на 6 май посланиците на Франция и Великобритания в Москва бяха привикани в руското Министерство на външните работи. Според "Гардиън" посланикът на Обединеното кралство Найджъл Кейси е получил официален протест заради изявлението на Камерън за разрешението да се използва британско оръжие по цели в Русия. Казано му е, че тези забележки превръщат Обединеното кралство във фактическа страна в конфликта.

Но му е казано и нещо друго, което досега не е звучало с такава яснота - че Москва може да отговори на Лондон включително и с удари по британски обекти, които не се намират в Украйна.

Ето как звучи официалното съобщение на руското външно министерство:

"[Посланик] Кейси беше предупреден, че отговорът на украински атаки на руска територия с британски оръжия могат да бъдат всякакви британски военни обекти и оборудване на Великобритания, [разположени] на територията на Украйна и извън пределите й".

ATACMS, SCALP и Storm Shadow

Да се върнем към темата с предстоящи учения на руските тактически ядрени войски.

Те бяха мотивирани в друго официално изявление на руското външно министерство. От него става ясна и причината за продължаващото цяла седмица "дрънкане на оръжие" от страна на Русия. Тази причина е пристигането на още британски, френски и американски ракетни системи, с които могат да бъдат нанесени удари по незаконно анексираните от Кремъл полуостров Крим и други украински територии. Ракетите могат да достигат и цели в самата Русия.

"В допълнение към британските и френските ракетни системи с далечен обсег, които отдавна са забелязани в Украйна, на този фон обръщаме специално внимание върху онези версии на американските ракети от семейството ATACMS, които отскоро се доставят в Киев и също са способни да поразяват цели дълбоко в руска територия", се казва в изявлението на руското МВнР, разпространено и от посолството на Русия България.

В оригиналното изявление на сайта на руското МВнР, освен разполагането на ракетите с по-голям обсег, като провокация е оценено и доставянето на изтребители F-16, които се очаква да бъдат на въоръжение в украинските Военновъздушни сили най-късно през есента. Самолетите бяха дарени от Белгия и Холандия, а в момента украински пилоти и техници завършват обучението си, за да ги управляват.

Няколко дни по-рано, сутринта на 4 май, Русия съобщи, че е свалила няколко ракети ATACMS над Крим. Сателитни снимки на голям пожар над кариера обаче показват, че няколко американски ракети са достигнали целта си - установки на руска ракетна система "Искандер-М", която може да носи и ядрен заряд.

Още няколко дни по-рано бяха дошли съобщения за още свалени ATACMS от руска страна, както и за поражения на руско военно летище и други стратегически цели, причинени от украинската страна.

Франция дарява на Украйна ракети SCALP, а Лондон - британския им еквивалент - Storm Shadow. С такива ракети бяха поразени руски стратегически цели, основно в окупираните от Русия територии на Украйна.

ATACMS са американски тактически ракети, изстрелвани от установки HIMARS и способни да поразяват цели на разстояние до 300 км. Те са част от новия пакет с военна помощ за Украйна в размер на $61 млрд., който президентът на САЩ Джо Байдън одобри на 24 април.

Над 10 заплахи с ядрено оръжие

От началото на войната срещу Украйна преди повече от две години Владимир Путин заплаши над 10 пъти да използва ядрени оръжия. През февруари тази година в интервю за американеца Тъкър Карлсън Путин сам определи като сплашване разговорите за плановете на Русия да използва тактически ядрени оръжия.

Торд Аре Иверсон, независим норвежки военен анализатор, отбелязва пред руската редакция на Свободна Европа, че никога досега не е виждал прессъобщения от Министерството на отбраната за предстоящи ядрени учения. Но не смята, че с появата на такова прессъобщение сега заплахата от използване на ядрено оръжие от Русия се е увеличила значително.

"Това е начин да ни се напомни, че съществуват руски нестратегически ядрени оръжия", казва експертът. По думите му това не означава, че възможността за реално използване на ядрени оръжия е по-близо. "Съдейки по прессъобщението, целта е да се противодейства на дискусията за възможна западна намеса [във войната на Русия срещу Украйна], започната по-специално от [френския президент] Еманюел Макрон", казва Иверсон.

Според него основната роля на руските ядрени оръжия е била да възпират западната намеса и тази цел е била постигната. "Това също така повлия на доставките на западни оръжия и създаде ограничения за начина, по който те могат да бъдат използвани. Сигналът като такъв не е нов, но това, което е ново, са средствата за неговото предаване", казва още Иверсон.

Оценката му беше потвърдена и от Песков. "Ученията с нестратегически ядрени оръжия са свързани с изявленията, идващи от Запада, за готовност за изпращане на войски в Украйна", цитира думите му руската държавна информационна агенция РИА Новости.

Павел Подвиг, старши изследовател в Института на ООН за изследване на разоръжаването в Женева, смята, че ученията на Русия с нестратегически ядрени оръжия едва ли ще накарат западните лидери да отстъпят от реториката си, която Кремъл нарича "провокативна".

Според него напрежението може да бъде намалено чрез изявления на държави, които Русия смята за свои съюзници - най-вече Китай - и които преди това многократно са осъждали всяко "дрънкане" на ядрени оръжия.

Джон Кирби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност към Белия дом, каза на брифинг във Вашингтон по повод поредните руски ядрени заплахи:

"Ако Путин и руските управляващи са загрижени, че войските им в Украйна могат да бъдат ударени от оръжие, произведено в други държави, най-лесният начин да избегнат това е просто да ги изтеглят от територията ѝ."

Дипломацията като хибридна война

Според анализ на ситуацията на Института за изследване на войната (ISW) всички действия на Кремъл от последните дни показват засилване на руската кампания за т.нар. рефлексивен контрол.

Рефлексивният контрол е ключов елемент от хибридната война на Русия - това е тактика, която разчита на въздействие върху противника с реторика и с информационни операции по такъв начин, че той доброволно да предприеме действия, които са изгодни за Русия.

Съветският математик Владимир Лефевр определя рефлексивния контрол като "процес на прехвърляне на причините за вземане на решение" на противника чрез "провокации, интриги, прикрития, създаване на фалшиви обекти и лъжи от всякакъв вид".

Сега такава кампания е насочена към вземането на решения от Запада, а инструмент за това са ядрените заплахи и дипломатическите манипулации.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG