Връзки за достъпност

Извънредни новини

По-голяма роля в Украйна и повече търговия с ЕС. Защо Си Дзинпин прави първото си европейско посещение от 5 години


Си Дзинпин и Еманюел Макрон по време на посещение на френския президент в Китай през 2019 г.
Си Дзинпин и Еманюел Макрон по време на посещение на френския президент в Китай през 2019 г.

„Да даде стабилност в развитието на китайско-европейските отношения и да даде нов принос за мира и стабилността в света“.

С този кратък анонс външното министерство на Китай представи предстоящото посещение на лидера на страната Си Дзинпин в Европа в началото на май.

Това е първата визита на Си в Европа в рамките на последните 5 години, в които дойдоха събития като COVID-19, възстановяването на световната икономика след пандемията и военните конфликти, начело с войната, която Русия започна в Украйна.

От гледна точка на Европа посещението на Си идва само месец преди европейските избори, след които се очакват неизбежни промени в стратегическите цели на блока. Именно икономическите отношения между Пекин и страните членки ще са в центъра на разговорите заради сериозното напрежение по отношение на търговията.

В същото време обаче централно място ще има и войната в Украйна и позицията на Китай в нея, пише Радио Свободна Европа/Радио Свобода и се позовава на представители на администрацията на ЕС.

Си ще посети Франция, Сърбия и Унгария, които са пряко свързани и с икономическата, и с военната тема. Според анализатори, цитирани от Ройтерс , немалка част в стратегията на китайския лидер по време на посещението му ще бъде да допринесе за задълбочаването на различията между членките на ЕС.

Китайската позиция за войната в Украйна

Посещението на Си ще бъде кратка подготовка за международната конференция, която трябва да се проведе в средата на юни в Швейцария, на която ще се обсъдят възможностите за прекратяване на войната в Украйна. Освен Китай на нея ще присъстват представители на ЕС, Г-7 и Индия, а Русия вече отказа участие.

За участието на Пекин настоява и Киев, а надеждата е, че присъствието на ключов партньор на Москва може да даде нов лост за натиск. В същото време китайската дипломация търси начин да получи по-сериозна роля, свързана с войната, без това обаче да наруши силната връзка с Русия.

Очаква се по този въпрос да има повече яснота след срещата на Си с Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен в Париж в понеделник.

„Условията на Пекин са конференцията да на бъде пълноценно събитие, на което могат да изпратят някаква група, в която не влизат водещи представители на Пекин. Също така Китай иска и „други“ планове за мир, освен тези, за които настоява Володимир Зеленски“, каза пред RFE/RL представител на ЕС, който пожела анонимност. По думите му това е опит на Китай да отъпче пътя на Москва за участие на подобни събития в бъдеще.

Освен в навечерието на европейските избори посещението на Си идва в момент, в който украинските сили срещат сериозни затруднения в отбраната на фронта, докато продължават да очакват голяма военна помощ от Запада. Още от началото на войната през 2022 г. Китай поддържа позиция на неутралитет, но в същото време засилва политическите и икономическите си връзки с Русия.

През 2023 г. Пекин представи свой план за прекратяването на войната, който обаче беше силно критикуван от Киев и Запада като обслужващ почти изцяло интересите на Москва.

В същото време, макар че няма преки доказателства за това, че Китай предоставя оръжие на Русия, китайски стоки с двойно предназначение намират място в руското военно производство. Преди седмици държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи Китай като „най-големият доставчик“ на руската военна индустрия.

По данни на френската преса се очаква Макрон да повдигне въпроса за стоките с двойно предназначение и да втвърди значително езика, който в миналото е бил „възможно най-приятелски“.

В същото време посещението на Си в Будапеща и Белград се очаква да има съвсем различен тон по отношение на войната. Виктор Орбан и Александър Вучич остават сред най-близките до Путин лидери на страни в Европа.

Унгария продължава да всява най-сериозния разрив между страните в ЕС по отношение на политиката както по отношение на Русия и военната помощ за Украйна, така и по отношение на самия Китай.

„Си ще се фокусира върху това, че в Европа има различен прочит на войната в Украйна и икономическите отношения с Китай. Това ще разсея сериозните сигнали, които се очаква да получи в Париж“, казва Янка Ортел, дикретор на програмата на Европейския съвет по външна политика на Азия пред RFE/RL.

Европейската търговия с Китай

Ако обсъждането на войната в Украйна се очаква да е трудна дипломатическа задача, то далеч по-сложно изглежда изясняването на търговските отношения между Китай и ЕС.

Страните членки и представители на компании от множество сектори от години се оплакват от липсата на равен достъп до китайския пазар, както и от заливането на Европа с производство на фирми, които често са щедро субсидирани от китайското правителство.

В последните месеци една от водещите теми по тази линия е свързана с вноса на китайските електромобили, както и за доставките на материали и технологии, които имат пряка роля в процеса по декарбонизация на европейските икономики.

Ройтерс коментира, че по темата за търговските отношения между Пекин и ЕС сериозен проблем представлява различието в позициите на Макрон и германският канцлер Олаф Шолц. Докато френският президент, както и лидерката на ЕК фон дер Лайен настояват за по-твърдо отношение и защита на европейските фирми, Шолц заема по-мека позиция, с която да не бъде застрашен германският износ към Китай.

Както при войната с Украйна, така и по отношение на търговията се очаква посещението на Си в Париж да е с коренно различен тон от това в Будапеща и Белград. От години Китай инвестира сериозно в инфраструктурни проекти в Сърбия. Един от проектите е директна влакова връзка между двете столици.

Заедно с това Си ще бъде в Белград в деня, в който се навършват 20 години от бомбардирането на китайското посолство в града от силите на НАТО. Ройтерс коментира, че това е още една линия, по която китайската дипломация цели да всее разрив със Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG