Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще ги изтласкаме". Как новите ракети ATACMS могат да неутрализират руското надмощие в Крим


С обсег на действие до 300 км произведените в САЩ ATACMS могат да достигнат всяка цел в окупирания от Русия украински полуостров Крим.
С обсег на действие до 300 км произведените в САЩ ATACMS могат да достигнат всяка цел в окупирания от Русия украински полуостров Крим.

От 2014 г. Русия е похарчила милиарди за милитаризиране на Крим. От 2022 г. полуостровът е отправна точка за въздушни атаки над континентална Украйна. Експерти смятат, че Киев може да противодейства на руските сили там с помощта на новите далекобойни ракети ATACMS.

От началото на пълномащабната война на Русия в Украйна руските сили обстрелват страната с ракети и дронове, изстрелвани от относително безопаснао разстояние от територията на Крим.

След като незаконно анексира украинския черноморски полуостров през 2014 г., руският президент Владимир Путин отдели милиарди долари за милитаризирането на Крим, разширяването на военните бази там и изграждането на складове и друга инфраструктура.

Сега полуостровът е изправен пред нова значителна заплаха, която може да неутрализира предимството на Русия в региона - американската система за ракети с голям обсег ATACMS (Army Tactical Missile System). След почти двегодишно колебание, преди седмици САЩ доставиха за пръв път версии на мощните балистични ракети, които могат да изминат 300 км - на практика достигайки до всяка от над 100-те военни цели на полуострова.

„Доставката на ATACMS е голям пробив. На практика тя може да направи Крим безполезен от военна гледна точка", каза пред Радио Свободна Европа (RFE/RL) Филип Карбер, военен анализатор от Вашингтон.

В Крим се намират Черноморският флот на Русия, шест военновъздушни бази, командни и контролни центрове, оръжейни складове, докове, казарми и други. Полуостровът е осеян и с радари за противовъздушна отбрана и противоракетни системи за защита на съоръженията.

Русия редовно изстрелва дронове и ракети, включително хиперзвукови, от Крим към Южна Украйна. През последните дни руските сили обстрелват украинския пристанищен град Одеса от полуострова.

"Непотопяем самолетоносач"

Крим служи и като ключов логистичен център за Русия. Там се транспортират важни доставки като боеприпаси, тежка бронетехника, гориво, храна и медицинско оборудване от Краснодарския край по шосе, железница, с фериботи и кораби. Голяма част от доставките и работната сила се придвижват на север през полуострова в окупираните от Русия части на Херсонска и Запорожка област.

„В момента Крим е като непотопяем самолетоносач за руснаците, който изстрелва безпилотни самолети и летателни апарати и осигурява логистична подкрепа на силите им в Южна Украйна“, казва пред RFE/RL Бен Ходжис, пенсиониран генерал-лейтенант от американската армия, командвал американските сили в Европа.

Украйна нанесе удари по няколко ключови военни цели на полуострова, включително по въздушни бази и Кримския мост - единствената физическа връзка между Русия и Крим и критичен маршрут за военни доставки. Това се случи още преди последните доставки на ATACMS да бъдат одобрени на 24 април.

В продължение на месеци украинският президент Володимир Зеленски настояваше Вашингтон да изпрати по-далекобойните ATACMS, които носят 230-килограмова бойна глава, за да могат украинските сили да поразяват военни цели далеч зад руските линии, особено тези в Крим. Украйна произвежда малък брой ракети с голям обсег, въпреки че се надява да започне да увеличава производството си тази година.

Миналата есен САЩ предоставиха версия на ATACMS с по-къс обсег - 165 км, която при взрив разпръсква допълнителен заряд. Украйна ги използва успешно за първи път през октомври срещу цели в източните окупирани територии.

Малко след като получи по-далекобойните ATACMS, на 17 април Украйна ги използва за нанасяне на удар по военновъздушната база Джанкой в североизточната част на Крим, като нанесе щети на руски хеликоптери, стратегическа зенитно-ракетна платформа S-400 и комплекс за аерокосмическо наблюдение, използван като команден и контролен център. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

Игра на числа

САЩ не са обявили колко от ATACMS с по-дълъг обсег вече са изпратили или колко още може да получи Украйна през следващите месеци.

„Ню Йорк Таймс“ пише, позовавайки се на неназовани американски служители, че на Украйна са доставени повече от сто такива. За унищожаването или сериозното увреждане на една цел може да са необходими няколко ATACMS, казват експертите Карбър и Ходжис.

Колби Бадуар, независим анализатор в областта на отбраната, написа в публикация в социалната мрежа X, че САЩ вероятно биха могли да предоставят на Украйна 200 броя ATACMS с голям обсег. Ако други 1140 ракети с „изтекъл срок на годност“ в американските запаси все още са годни за употреба, числото може и да се увеличи.

Украйна разполага и с други ракети, произведени в Западна Европа, въпреки че доставките оттам намаляват. Миналата година Великобритания изпрати на Украйна свои крилати ракети Storm Shadow, които могат да поразяват цели на разстояние до 250 км. Миналата седмица Лондон обяви, че ще изпрати още такива.

Доказателство за концепцията

В рамките на 10 дни през септември 2023 г. Украйна използва доставените ракети Storm Shadows, за да порази две цели в Крим - корабостроителница и щаба на Черноморския флот в Севастопол. Украйна е унищожила или повредила около 24 руски плавателни съда в Черно море, включително флагманския кораб „Москва“, който беше потопен през април 2022 г., като е използвала комбинация от местни и западни оръжия.

По-малко от две седмици след удара по щаба Русия изтегли по-голямата част от Черноморския си флот от полуострова в руското пристанище Новоросийск.

„Украинците вече доказаха концепцията за това какво могат да направят шепа прецизни оръжия срещу руснаците в Крим“, казва Ходжис.

В интервю за "Вашингтон пост" миналия месец Зеленски каза, че ATACMS ще позволят на Украйна да прогони руските военновъздушни сили от полуострова. „Когато Русия знае, че можем да унищожим тези самолети, тя няма да атакува от Крим“, каза той. „Това е като с морския флот. Ние ги изтласкахме от териториалните си води. Сега ще ги изтласкаме от летищата в Крим“.

Бадуар казва, че АТАСМS, които се движат с много по-голяма скорост от Storm Shadow и могат да достигнат целите си за минути, са по-подходящи за използване срещу чувствителни към времето цели като мобилни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, кацнали самолети, логистични средства за товарене и разтоварване на доставки, както и артилерийски и ракетни установки.

Въпреки това според него германските крилати ракети Taurus са по-подходящи от ATACMS за насочване към Кримския мост. Германският канцлер Олаф Шолц устоява на натиска да предостави такива на Украйна, въпреки че западни официални лица се надяват, че решението на САЩ да доставят ATACMS ще склони германския лидер да размисли.

Няма къде да се скрият

Сега, когато Украйна е въоръжена с ATACMS, по думите на Ходжис, руските сили в Крим няма къде да се скрият. Въоръжените сили на Украйна „познават всеки квадратен метър“ на полуострова, казва той. По време на посещението си на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари Зеленски съобщава, че е показал на американските служители кои цели иска да порази с ATACMS.

Не е нужно да убиваш всички руснаци. Просто трябва да се увериш, че те нямат гориво, боеприпаси и храна
Бен Ходжис

„Първата голяма крачка към освобождаването на Крим е да стане незащитим. А способността за нанасяне на прецизни удари с голям обсег ще даде на Украйна възможност да направи това", казва Ходжис. „Не е нужно да убиваш всички руснаци“, каза той. „Просто трябва да се увериш, че те нямат гориво, боеприпаси и храна“.

Докато Карбер казва, че Украйна вероятно ще пусне и ATACMS срещу руски военни обекти в окупираните източни части на страната, където Москва бележи напредък и се готви за настъпление, Ходжис смята, че Крим е ключът към победата.

„Мисля, че Крим е това, което бихме нарекли решаващ терен", казва Ходжис. "Който контролира Крим, ще бъде победител тук".

Само изолирането на Крим чрез разрушаване на линиите за снабдяване ще намали натиска върху украинските сили, добави той. Руските ракетни и безпилотни атаки, идващи от полуострова, ще намалеят, а руските войски в окупирания юг ще се сблъскат с логистични проблеми.

Тогава Украйна потенциално би могла да освободи войски на юг за по-тежкия източен фронт.

„Това очевидно ще има по-широк ефект, освен простото извеждане на руснаците оттам“, каза Ходжис. „Това ще има ефект върху цялото бойно поле, както в психологически, така и в логистичен и физически план.“

Ракетите със среден и голям обсег са от ключово значение за освобождаването на украински територии. Смята се, че през 2022 г., когато Киев получи от САЩ ракети със среден обсег GMLRS, които изстрелва от установки HIMARS, това спомогна за освобождението на Херсон от руските окупатори. С помощта на новите ракети тогава беше унищожено завзетото летище Чернобаевка в близост до Херсон.

Форум

XS
SM
MD
LG