Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сега спечелете битката". Сенатът на САЩ одобри $61 млрд. помощ за Украйна


Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски при тяхна среща във Вашингтон. Съединените щати са основният донор на военна помощ за Украйна във войната с Русия.
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски при тяхна среща във Вашингтон. Съединените щати са основният донор на военна помощ за Украйна във войната с Русия.

Сенатът на американския Конгрес одобри дълго отлагания пакет с военна помощ за Украйна от близо 61 милиарда долара с убедително мнозинство. Заедно с това беше гласувана и помощта за Израел и Тайван, предаде Ройтерс.

Новината идва, след като в неделя помощта беше одобрена и от Камарата на представителите в американския Конгрес, заради която по-рано се получи забавянето.

Още в сряда се очаква президентът Джо Байдън да подпише приетия от Конгреса пакет и помощта веднага да започне да пътува за Киев.

"Ще подпиша този законопроект и ще се обърна към американския народ веднага щом стигне до бюрото ми утре, за да започнем да изпращаме оръжия и оборудване на Украйна тази седмица", каза той в изявление във вторник.

Новата помощ беше блокирана в продължение на месеци в Конгреса. Това е първият помощен пакет за Украйна, който Вашингтон изпраща, откакто Републиканската партия установи контрол върху Камарата на представителите през януари 2023 г.

Републиканците бяха повлияни от кандидата за президент на партията Доналд Тръмп, който се противопоставя на изпращането на помощта.

Какво включва и предвижда помощта

Помощният пакет на обща стойност 95 милиарда долара беше подкрепен от 79 сенатори, а само 18 гласуваха "против". Помощта беше одобрена от Камарата на представителите в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион.

Най-големият от четирите законопроекта е за Украйна. Той предвижда както военна, така и икономическа помощ за Киев в размер на 60,84 милиарда долара, с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия.

С приемането на тази общата сума, която Вашингтон е отделил за Киев до момента, нарасна до 170 милиарда долара.

Законопроектът за Израел предвижда помощ в размер на 26,38 милиарда долара.

Със законопроекта за Индийско-тихоокеанския се предвиждат 8,12 милиарда долара, които да бъдат използвани за "противопоставяне на комунистически Китай и за гарантиране на сериозно сдържане в региона". 2 милиарда от тях са предвидени като чуждестранна военна помощ за Тайван и други съюзници на САЩ в региона.

Четвъртият законопроект от пакета комбинира няколко инициативи в сферата на националната сигурност, сред които: даване на срок до една година на "БайтДенс", китайската компания собственик на социалното приложение ТикТок, да се раздели с американските си активи или приложението ѝ да бъде блокирано в САЩ; възможност за трансфер на замразени руски активи към Украйна; както и разширяване на санкциите срещу Иран и петролната му индустрия.

"Призивът на историята"

По време на дебатите лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър (демократ от Ню Йорк) призова колегите си да приемат закона, тъй като Киев се бори да задържи територията си на фона на недостиг на оръжия и боеприпаси, причинен до голяма степен от забавянето на американската помощ.

Шумър добави, че късно на 23 април е оставил съобщение на украинския президент Володимир Зеленски, в което му казва: "Добре, направихме. Сега спечелете битката".

САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза Джо Байдън в изявление, публикувано от Белия дом.

Самият Зеленски благодари веднага на Сената на американския Конгрес за одобрената помощ.

"Благодаря на лидера на мнозинството Чък Шумър и на лидера на републиканците Мич Макконъл за тяхното силно лидерство при прокарването на това двупартийно законодателство, благодаря и на всички американски сенатори от двете партии", написа той в социалните мрежи.

Зеленски добави, че оценява и подкрепата на президента Байдън и се надява, че законопроектът скоро ще бъде подписан.

Пакетът включва боеприпаси за противовъздушна отбрана и големи количества артилерийски снаряди, както и бронирани превозни средства и други оръжия. Според американски служители някои от оръжията ще бъдат доставени много бързо на фронта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG