Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заплаха от Китай? Защо САЩ може да забранят ТикТок


Колаж със снимка на американския президент Джо Байдън и логото на ТикТок
Колаж със снимка на американския президент Джо Байдън и логото на ТикТок

Познавате го като популярно приложение за кратки видеоклипове. През последните няколко години се превърна в една от най-използваните социални мрежи. В бъдеще обаче може да се окаже забранено в САЩ.

Става дума за ТикТок, който само там има 170 милиона абонати.

В сряда обаче Камарата на представителите в американския Конгрес одобри законопроект, който може да доведе именно до забраната на платформата на американския пазар. Ако влезе в сила, този закон ще наложи ТикТок да се отдели от сегашния си собственик ByteDance - компания, базирана в Китай. А ако не го направи, достъпът до ТикТок в САЩ ще бъде спрян.

Новината идва на фона на продължителни усилия от страна на САЩ, Европа и други страни да ограничат достъпа до популярното приложение. Причината са опасения за сигурност заради предполагаеми връзки на ТикТок с китайските власти.

Опити ТикТок да се ограничи или забрани в САЩ е имало и преди. Сегашният обаче е по-сериозен, защото предвижда закон на национално ниво. Ето какво знаем до момента.

Какво включва законопроектът

На 7 март Комисията по енергетика и търговия в Конгреса единодушно одобри законопроекта, който може да доведе до забраната. На 13 март той с лекота мина и през долната камара в американския парламент. Сега предстои да бъде разгледан и в горната камара - Сената, където бъдещето му не е толкова сигурно. Ако сенаторите го одобрят, остава да го подпише президентът Джо Байдън.

Байдън вече изрази подкрепа за законопроекта. Бившият президент Доналд Тръмп, който отново ще се бори за поста на изборите тази есен, го разкритикува. Самият Тръмп обаче направи опит да забрани ТикТок през 2020 г., докато още беше президент.

Законопроектът цели да задължи ByteDance да продаде ТикТок и други приложения, които притежава, в срок до половин година. В противен случай на магазините за приложения като Гугъл и Епъл ще се забрани да предлагат ТикТок в своите каталози.

Ако продължат, ще бъдат глобявани в зависимост от броя потребители на съответната платформа. Около 170 млн. американци използват ТикТок според данните на самата компания, а законът предвижда глоба от 5000 долара на потребител.

Със същия закон ще могат да се наложат ограничения на всички приложения, за които се твърди, че са контролирани от противници на САЩ - освен Китай, такива са Северна Корея, Иран и Русия. Чрез специална процедура президентът на САЩ ще може да определя приложенията в забранения списък.

Защо САЩ са загрижени за ТикТок

Приложението ТикТок е собственост на китайска компания. В Китай има закони за националната сигурност, които задължават организации, фирми и граждани да съдействат на държавното разузнаване, когато са потърсени с тази цел.

Затова има опасения, че авторитарното управление на Си Дзинпин може да принуди ByteDance да му предаде чувствителните данни, събирани за американските потребители на ТикТок - например, информацията за тяхното местоположение.

Политиците в САЩ се притесняват, че тази информация може да се използва за разузнавателни цели от Китай или за провеждане на кампании за дезинформация и пропаганда.

Защитниците на законопроекта казват, че той не представлява забрана на ТикТок, а опит „да се уверят“, че платформата не отговаря пред Китайската комунистическа партия. Те настояват ТикТок да премине към собственици, които не са свързани с Пекин.

ТикТок отдавна отрича твърденията, че може да се превърне в инструмент на Китай. През март миналата година изпълнителният директор на платформата Шоу Чю беше изслушан от американския Конгрес, където каза, че „ByteDance не е агент на Китай или на която и да е друга държава“.

Тогава той се ангажира, че няма да позволи на китайското правителство да влияе по какъвто и да е начин на ТикТок и че ще работи напълно прозрачно.

Към днешна дата САЩ не са предоставяли публично доказателства, че ТикТок е споделяла данни с китайските власти. Според експерти по киберсигурност, цитирани от Си Ен Ен, това остава хипотетичен, макар и обезпокоителен сценарий.

Как реагират ТикТок и неговите потребители

Според ТикТок законопроектът представлява посегателство срещу правата на потребителите и опит за цензура на американците.

„Правителството се опитва да лиши 170 млн. американци от конституционното им право на свободно изразяване“, се казва в изявление на ТикТок по повод законопроекта. „Това ще навреди на милиони бизнеси, ще лиши артистите от публика и ще унищожи препитанието на безброй творци в цялата страна.“

Миналата седмица приложението изпрати съобщение до свои потребители с призив те да изразят несъгласието си с идеята платформата да се забрани. Заради този призив много хора започнаха да се обаждат на депутати в Конгреса.

В отговор вносителите на законопроекта казаха, че това е целенасочена кампания на ТикТок с цел сплашване. Те обвиниха платформата, че е използвала данните на потребителите си, за да ги накара да лобират в нейна полза.

Какво стана с предишните опити за забрана

През 2020 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се опита да забрани ТикТок чрез поредица от изпълнителни заповеди. Идеята беше същата - принуждаване на ByteDance да продаде ТикТок и забрана на магазините за приложения да предлагат достъп до него. Опитът на Тръмп беше спрян от съда.

Няколко години по-късно той вече има различна позиция по отношение на ТикТок. Тръмп се обяви против забраната на приложението и каза, че тя ще облагодетелства компанията Мета на Марк Зукърбърг и социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм.

„Без ТикТок ще направите Фейсбук по-голям, а аз смятам, че Фейсбук е враг на хората“, каза Тръмп в понеделник.

През последната година бяха направени и други усилия за забрана на ТикТок в САЩ. Те обаче бяха спрени от лобистки кампании в полза на платформата, както и под натиска на инфлуенсъри и представители на малки бизнеси, които разчитат на ТикТок в работата си.

Американският съюз за граждански свободи и някои групи за защита на цифровите права се противопоставиха на идеята за забрана на ТикТок, като се позоваха на свободата на словото. Според тях законопроектът ще наруши правата на американците, които разчитат на приложението за информация и забавление.

Свободата на словото е регламентирана в първата поправка на Конституцията на САЩ. Именно на тази основа ТикТок оспорва мерките срещу платформата.

Къде вече има забрана на ТикТок

Редица държави и институции са забранили ТикТок да се използва на техни служебни мобилни устройства. Сред тях са САЩ, Канада, Белгия, Великобритания, Австралия, Франция, Европейската комисия, парламентът на Нова Зеландия и други.

Повечето забрани са въведени от правителства и университети, които имат право да не допускат дадено приложение до своите устройства и безжични мрежи.

Няколко държави обаче са наложили забрана на национално равнище. Такъв пример е Индия, която през 2020 г. забрани ТикТок и други китайски платформи от опасения за сигурност.

В отговор на всички тези мерки Китай забрани социалните мрежи Фейсбук и Екс (бившия Туитър) да се използват на негова територия.

Анализатори твърдят, че дори когато има наложена забрана, потребителите все пак биха могли да получат достъп до ТикТок, като използват виртуални частни мрежи (VPN), за да заобикалят ограниченията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG