Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джо Байдън нарече лидера на Китай Си Дзинпин "диктатор"


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече лидера на Китай Си Дзинпин „диктатор“. Това се случи по време на благотворително събитие в Калифорния.

Коментарът на Байдън идва в момент, в който Вашингтон и Пекин се опитват да стабилизират отношенията си, които са влошени в продължение на няколко години. В началото на седмицата държавният секретар Антъни Блинкен беше на посещение в Китай, където се срещна със Си Дзинпин, а събитието беше определено като „напредък“ между двете страни.

По думи на Байдън Си Дзинпин е бил злепоставен от ситуацията с китайските шпионски балони, които бяха свалени над територията на САЩ.

„Причината, заради която Си Дзинпин беше толкова разстроен, когато свалих този балон, пълен с екипировка за шпионаж, е че не знаеше, че е там. Това е сериозен срам за диктаторите. Когато не знаят какво се е случило“, каза Байдън.

Световните медии коментират, че изказването на американския президент идва на фона на критики от страна на Републиканската партия за мекия му подход спрямо Пекин. Действията на САЩ спрямо Китай се очертават като една от основните теми на предстоящите през 2024 г. избори за Белия дом.

Отношенията между Вашингтон и Пекин се влошиха още при управлението на предшественика на Байдън Доналд Тръмп. Това се случи заради множество спорове, свързани с търговията, Хонконг, пандемията от COVID-19 и други.

След като новата администрация встъпи в длъжност тонът не се промени, а Вашингтон критикува остро Пекин заради Тайван, отношенията с Русия и опитите за шпионаж.

Още в началото на управлението си Байдън и държавният секретар Блинкен определиха Китай като основен геополитически опонент и заплаха за САЩ и Запада. През седмицата държавният секретар се превърна в най-високопоставения представител на Вашингтон, който посещава Китай в последните близо три години. Въпреки посещението Бликен заяви, че големите различия между двете страни се запазват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG