Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двубоят вече е ясен. Новият президент на САЩ ще се казва Тръмп или Байдън


Колаж с двамата кандидати за президент на САЩ - Доналд Тръмп (вляво) и Джо Байдън (вдясно)
Колаж с двамата кандидати за президент на САЩ - Доналд Тръмп (вляво) и Джо Байдън (вдясно)

Изборите за президент на САЩ през ноември ще бъдат между настоящия лидер на страната Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп. Това е вече официално ясно, след като във вторник и двамата си осигуриха нужния брой делегати, които да ги подкрепят на съответните им партийни конгреси, съобщиха световните агенции.

По-рано и Тръмп, и Байдън останаха без опоненти в надпреварата за номинации на своите партии и беше въпрос на време кандидатурите им да бъдат утвърдени.

Във вторник Байдън спечели партийните първични избори в щата Джорджия на своята Демократическа партия. Той се нуждаеше от подкрепата на 1968 делегати, но стана ясно, че прехвърля бройката още с излизането на предварителните резултаите от щата.

Няколко часа след Байдън и републиканецът Доналд Тръмп преодоля това препятствие. Според вътрешните правила на неговата партия той се нуждаеше от най-малко 1215 делегати, които да го подкрепят на предстоящия конгрес през лятото. Преди това първични партийни избори вече се проведоха в няколко щата.

Това означава, че предстои "преиграване на двубоя" между двамата на изборите през 2020 г., отбелязва Би Би Си. Тогава те бяха спечелени от Байдън.

81-годишният президент каза във вторник вечерта, че „за него е чест“, че избирателите са подкрепили кандидатурата му „в момент, когато заплахата, която Тръмп представлява, е по-голяма от всякога“. Байдън посочва, че ако Тръмп бъде избран, това ще постави под риск основни свободи като правото на аборт, както и социалните плащания.

Освен това Байдън атакува Тръмп и заради позицията му за войната в Украйна, като го обвини, че "се прекланя" пред руския президент Владимир Путин.

Наскоро републиканския кандидат каза, че би насърчил Русия "да направи каквото си поиска" срещу държави от НАТО, които не плащат за отбрана.

От своя страна Тръмп обвинява Байдън в провал в имиграционната политика и преди ден обеща да затвори границата на САЩ с Мексико, ако бъде избран на вота през ноември. Освен това той обеща едно от първите му действия като евентуален нов президент да бъде помилването на участниците в щурма на Капитолия.

На 6 януари 2021 г., подтикнати от Тръмп и твърденията му за изборни измами, негови привърженици щурмуваха Капитолия, за да попречат на поемането на властта от избрания тогава Джо Байдън. Няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени при атаката.

Впоследствие около 500 души бяха осъдени на различни срокове затвор заради щурма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG