Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прекланя се пред Путин. Байдън атакува Тръмп и настоя за военната помощ за Украйна


Джо Байдън по време на речта му за Състоянието на съюза
Джо Байдън по време на речта му за Състоянието на съюза

Многократни атаки срещу Доналд Тръмп, призив за отблокирането на военната помощ за Украйна от Конгреса, план за прекратяване на огъня в Газа и решаване на проблемите с мигрантите в САЩ. Това бяха основните точки в годишната реч за състоянието на Съюза на американския президент Джо Байдън.

Обръщението на американския президент идва в разгара на първичните избори в страната близо осем месеца преди почти сигурното повторение на сблъсъка с Тръмп на изборите за президент през ноември. Кандидатите за президентските номинации на Демократическата и Републиканската партия останаха без опоненти и е въпрос на време да бъдат утвърдени за същинския вот.

Тръмп и Украйна

По време на речта си Байдън най-често говореше за Тръмп, към когото се обръщаше като към „моя предшественик“. Той го обвини в това, че се е преклонил пред руския президент Владимир Путин и даде като пример тезите на Тръмп за войната в Украйна и НАТО.

„Моят предшественик, бивш републикански президент, казва на Путин и цитирам: „прави каквото си искаш“. Бившият президент на САЩ го каза и се преклони пред руския лидер. Аз мисля, че това е скандално, опасно и недопустимо“, каза Байдън.

Президентът има предвид изказването на Тръмп от началото на февруари, в което бившият президент на САЩ каза, че би насърчил Русия "да направи каквото си поиска" срещу държави от НАТО, които не плащат за отбрана. Изказването тогава провокира критики от страна на редица западни лидери.

Байдън се обърна към републиканците от Камарата на представителите и ги призова да подкрепят изпращането на военната помощ на Украйна, която от месеци стои блокирана в Конгреса. Това е насърчавано от Тръмп.

Байдън критикува предшественика си и за това, че е оставил през 2021 г. страната „в хаос“, както и че завръщането на Тръмп на власт означавало избор на „оскърблението, отмъщението и възмездието“.

Газа и мигрантите

Въпреки че започна речта си с Украйна, основната част от обръщението по отношение на външната политика на Байдън беше свързано с войната в Ивицата Газа. Тя предизвиква разделение в Демократическата партия, а част от членовете ѝ призовават за незабавното прекратяване на боевете.

В речта си Байдън каза, че американската администрация работи по сделка за прекратяване на огъня за „поне шест седмици“, както и за построяването на временно пристанище в Газа, на което да се доставя хуманитарна помощ.

Той също така критикува Израел и опис цивилните жертви и разрушенията в Газа като „смазващи“ и каза, че отговорността за защитата на живота на невинните пада върху Тел Авив.

Байдън говори и по темата с миграцията, която е ключова преди изборите през ноември. Той призова републиканците за надпартийна подкрепа за предложенията на Белия дом за значително засилване на ограниченията и засилване на контрола на нелегалните мигранти.

За отхвърлянето на предложението през февруари той отново обвини влиянието на Тръмп върху Републиканската партия.

Как реагира Тръмп

Доналд Тръмп предварително беше обещал да реагира като говори в социалната си мрежа TruthSocial.

„Байдън се опитва да се скрие от направеното от него и лъже като луд в опит да избегне отговорността за кошмарните разрушения, които той и партията му причиниха“, каза Тръмп.

Преди дни Тръмп и Байдън взеха категорични победи по време на т.нар. супер вторник, на който редица щати гласуваха за кандидати на Републиканската и Демократическата партия за изборите за президент през ноември.

Единственият реален опонент на Тръмп – Ники Хейли се отказа от борбата.

Срещу Тъмп има поредица от обвинения и дела, свързани с неговата роля в в щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон през януари 2021 г. Тогава привърженици на Тръмп се опитаха да осуетят утвърждаването на резултатите от изборите. Вследствие на това няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени.

През последните месеци три американски щата - Колорадо, Мейн и Илинойс, забраниха на Доналд Тръмп да участва в първичните избори заради ролята му в щурма на Капитолия. На 4 март Върховният съд на САЩ отмени забраните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG