Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатът на САЩ одобри финансова помощ за Украйна. Какво включва пакетът


Законопроектът беше представен от лидера на мнозинството в Сената - демократът Чък Шумър.
Законопроектът беше представен от лидера на мнозинството в Сената - демократът Чък Шумър.

Във вторник Сенатът на Съединените щати (САЩ), където демократите имат мнозинство, прие законопроект на стойност над 95 млрд. долара. В него е включена финансова помощ за Украйна, Израел и Тайван.

Членовете на горната камара на Конгреса одобриха документа със 70 гласа "за" и 29 "против", като необходимият праг за одобрение е 60 гласа. Сред подкрепилите законопроекта бяха 22 републиканци.

Новината идва след като преди седмица Републиканската партия блокира в Сената законопроект за помощ за Израел и Украйна, който включваше и за затягането на мерките за сигурност на границата на САЩ с Мексико. Последното беше поискано от самите републиканци, които обаче се отказаха от собственото си предложение. Това се случи след публични критики и натиск от потенциалния кандидат за президент на партията Доналд Тръмп.

Сега гласуването се състоя след шестчасов маратон от речи на републиканците, които са против помощта за Украйна, отбелязва Ройтерс.

"От години, а може би и от десетилетия, Сенатът не е приемал законопроект, който има толкова голямо въздействие не само върху националната ни сигурност, не само върху сигурността на нашите съюзници, но и върху сигурността на западната демокрация", каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Сега законопроектът отива за разглеждане в контролираната от републиканците Камара на представителите. Нейният председател Майк Джонсън каза още преди дни, че законопроектът е "мъртвороден".

Американските медии коментират, че вероятността пакетът да бъде одобрен е малка.

Какво предвижда пакетът

Законопроектът предвижда предоставянето на общо 61 млрд. долара за военна помощ за Киев. От месеци украинските власти предупреждават за недостиг на оръжия при липсата на допълнителна подкрепа от Вашингтон - нейният основен съюзник. Украйна се защитава с помощта на Запада от руската инвазия вече близо две години, след като Русия нахлу на територията й.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски приветства резултата от гласуването в Сената.

"Американската помощ приближава справедливия мир в Украйна и възстановява глобалната стабилност, което допринася както за сигурността на американците, така и за целия свободен свят", написа той в социалната мрежа Екс.

В пакета попадат още 14 млрд. долара за Израел за войната, която води срещу Хамас, както и 4,8 млрд. долара за отбрана за страни, които се намират близко до Китай, сред които и Тайван.

Предвидени са и 9.15 млрд. долара за хуманитарно помощ за Газа, Западния Бряг, Израел, Украйна и други точки на военни конфликти по света.

В продължение на месеци президентът на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън настоява Конгресът да ускори помощта за Украйна, както и за партньорските държави на САЩ в Индо-тихоокеанския регион. Той обаче се сблъсква със съпротивата на републиканците, особено в Камарата на представителите.

Сега, преди законопроектът да бъде подписан от Байдън, той трябва да бъде одобрен от Камарата на представителите

Републиканците отдавна настояват законопроектът за външната помощ да включва мерки за спиране на мигрантския поток по южната граница на страната.

Въпреки това двупартийното споразумение за границата с Мексико, което беше договаряно в продължение на месеци, в крайна сметка не се хареса на повечето републиканци в Сената. Бившият президент - републиканецът Доналд Тръмп, който се кандидатира за нов президентски мандат, даде негативна оценка на тези споразумения.

Миналата седмица лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър премахна от законопроекта разпоредбите за гранична сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG