Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатът на САЩ блокира помощта за Украйна и Израел. Как Тръмп се намеси в това


Кандидатът за номинация на Републиканската партия на президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп
Кандидатът за номинация на Републиканската партия на президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп

Представители на Републиканската партия в американския Сенат блокираха законопроекта за помощ за Израел и Украйна, както и за затягането на мерките за сигурност на границата на САЩ с Мексико. Предложеният закон беше отхвърлен с с 49 гласа „за“ срещу 50 „против“, при необходими подкрепа от поне 60 гласа.

Това се случва, след като републиканците и демократите в американския Конгрес преговаряха четири месеца за постигането на споразумение за нов пакет помощ за Украйна и Израел. Републиканската партия дълго време блокира изпращането на помощ, но склони да я подкрепи, в случай че тя бъде обвързана със законодателни промени и финансиране по посока на затягането на контрола по границата между САЩ и Мексико.

В крайна сметка представители на двете партии достигнаха до консенсус и внесоха законодателен проект. Впоследствие обаче републиканците се отказаха от това, за което сами настояваха в продължение на месеци.

Преговорите за надпартийно споразумение се случват по време на започналата кампания преди изборите през ноември. Надпреварата ще бъде за президент, всички места в Камарата на представителите, както и за 33 от общо 100 места в Сената.

"Това е подарък за Владимир Путин"

Отхвърленият пакет предвиждаше 60 млрд. долара подкрепа за Украйна, 14,1 млрд. долара подкрепа за Израел, както и допълнителни 9,1 млрд. долара за хуманитарна помощ в Украйна, Израел и Газа.

За създаването на нова агенция и промяна на начина на работа на границата с Мексико пък бяха предвидени 20 млрд. долара.

Републиканците, които гласуваха срещу предложението казаха, че промените за контрол на границата не са достатъчно големи. Срещу законопроекта гласуваха и шестима сенатори от Демократическата партия, които определиха промените за твърде рестриктивни.

„Цялото нещо е скандал. Това е унизително за сената. Това е подарък за Владимир Путин“, каза сенаторката от Демократическата партия Деби Стейбеноу.

Главният преговарящ от страна на републиканците Джеймс Ланкфорд каза, че е разочарован, че съпартийците му са отказали да решат проблемите на границата, само защото промяната може да дойде в година на президентски избори. Той каза още, че е получил заплахи от „популярен анализатор“, който му е казал, че ако проектозаконът бъде приет, „той ще направи всичко, за да го унищожи“.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър каза, че в следващите дни ще бъде направен опит за договаряне на помощта за Украйна и Израел в пакет, който не включва промени, свързани с границата с Мексико.

САЩ е най-големият донор на Украйна от началото на руската инвазия в страната. Вашингтон изпраща военна и хуманитарна помощ за Киев.

Влиянието на Тръмп върху решенията на републиканците в Сената

Промяната на решението на републиканците в Сената дойде след призиви за това от фаворита за кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп. От началото на преговорите за надпартийно споразумение, той наричаше предложенията за промени на границата „катастрофа“ и настояваше подобни решения да не бъдат взимани преди изборите през ноември.

„Много сенатори се опитват да припишат на мен вината. Това е добре. Моля, обвинете мен“, каза Тръмп по време на предизборно събитие в Невада.

В интервю от понеделник Тръмп директно нападна Главният преговарящ от собствената му партия Джейсм Ланфорд и заплаши, че евентуалното гласуване на проекта „ще бъде много лошо за неговата кариера“.

Борбата срещу мигрантите и най-вече срещу тези, които влизат в САЩ през границата с Мексико, е една от основните теми в кампанията на Тръмп. Такава беше и ситуацията през 2016 и 2020 г. Според социологическите проучвания Тръмп е фаворитът на републиканците за номинация за президент, както и фаворит за спечелването на изборите през ноември. Той е определян за най-силната фигура в Републиканската партия.

В момента срещу Тръмп текат редица дела, с които щатски администрации се опитват да забранят допускането му до първичните избори за кандидат за президент. Тръмп вече спечели надпреварата на републиканците в Айова и Ню Хемпшир, а единственият му останал опонент е бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли.

Преди дни тя каза, че иска да ѝ бъде поставена охрана заради получени заплахи за живота ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG