Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп има право да остане в избирателни списъци в цялата страна, реши Върховният съд на САЩ


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп може да участва в първичните избори за президент в щата Колорадо, съобщи Ройтерс. Това стана ясно, след като в понеделник Върховният съд на САЩ отмени решението на щата Колорадо да не допусне Тръмп до изборите.

Решението на Върховния съд се отнася до всички щати, които се позовават на 14-тата поправка за дисквалифицирането на Тръмп. Това включва Мейн и Илинойс.

Новината идва, след като три американски щата - Колорадо, Мейн и Илинойс, забраниха на Доналд Тръмп да участва в първичните избори преди вота през ноември. Всички те се позовават на 14-тата поправка в Конституцията и ролята на Тръмп в щурма на Капитолия, при който имаше ранени и загинали.

Решението идва ден преди супер вторника, когато ще се проведат първични избори в 16 американски щата, включително и в Колорадо.

"Щатите могат да дисквалифицират лица, които заемат или се опитват да заемат щатска длъжност. Но по силата на Конституцията щатите нямат право да прилагат раздел 3 по отношение на федералните длъжности, особено на президентския пост", се казва в становището на съда.

Съдиите смятат, че единствено Конгресът може да прилага разпоредбата спрямо заемащите федерални длъжности и кандидатите за това.

"ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!!", написа Тръмп в платформата си в социалните мрежи веднага след решението.

Раздел 3 от 14-тата поправка на Конституцията на САЩ забранява заемането на длъжност на всеки "служител на Съединените щати", който е положил клетва "да се придържа към Конституцията", а след това е "участвал във въстание или бунт срещу нея или е оказвал помощ или подкрепа на нейните врагове".

През декември върховният съд на Колорадо отстрани Тръмп от бюлетината за първичните избори в щата. Причината беше ролята му в щурма на Капитолия в началото на 2021 г. Тогава негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ с цел да попречат на утвърждаването на резултатите от изборите през 2020 година, които бяха спечелени от Джо Байдън.

Това се случи след реч на Тръмп, в която той каза, че изборите са му били отнети с измама, без да дава доказателства за това. Впоследствие той призова хората да тръгнат към сградата на Конгреса.

Правото на Тръмп да се яви на изборите в Колорадо беше оспорено в съда от група от шестима избиратели в щата - четирима републиканци и двама независими - които го представиха като заплаха за американската демокрация.

Тръмп е основен претендент за номинацията на републиканците за президент. Единственият му останал съперник за партийната номинация е бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, която в понеделник отбеляза първата си победа срещу него във Вашингтон. Засега обаче изглежда малко вероятно тя да победи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG