Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът в Илинойс отстрани Доналд Тръмп от първичните избори в щата


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Съдът в щата Илинойс забрани на Доналд Тръмп да се яви на първичните избори за президент там. Причината е ролята му в бунта в Капитолия през 2021 г., съобщи Ройтерс.

Новината за това идва, след като в края на миналата година американските щати Колорадо и Мейн също отстраниха Тръмп от първичните избори. И двата случая са свързани с щурма на Капитолия. Тогава няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени. Тръмп обжалва и двете решения.

В сряда съдия Трейси Портър отсъди, че Тръмп трябва да бъде дисквалифициран от първичните президентски избори в щата Илинойс. Тя обаче отложи влизането в сила на решението си заради очакваното обжалване от страна на Тръмп.

Негов представител коментира, че това "е противоконституционно решение, което бързо ще обжалваме".

Първичните избори са вътрешнопартийни предварителни избори в САЩ, през които кандидатите за президент първо трябва да преминат. След това ще се избират официално на партийни конгреси през лятото. Конгресът на републиканците ще се проведе в средата на юли.

Окончателният изход от делото в Илинойс вероятно ще бъде решен от Върховния съд на САЩ, който на 8 февруари изслуша аргументи, свързани с правото на Тръмп да участва в изборите.

В момента съдът разглежда жалбата на Тръмп срещу дисквалификацията му в Колорадо.

На 6 януари 2021 г. поддръжници на Тръмп нападнаха полицията и нахлуха в сградата на Капитолия. Това се случи, след като стана ясно, че Джо Байдън е избран за следващия президент на САЩ. Протестиращите са опитаха за да попречат на Конгреса да удостовери победата му.

Преди това Тръмп произнесе реч пред поддръжниците си, като им каза да отидат в Капитолия и "да се бият докрай". След това в продължение на часове той не реагира на молбите да призове тълпата да спре.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG