Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втори щат отстранява Тръмп от първичните президентски избори в САЩ


Доналд Тръмп на събитие в Айова от кампанията му за първичните президентски избори в САЩ, 19 декември 2023.
Доналд Тръмп на събитие в Айова от кампанията му за първичните президентски избори в САЩ, 19 декември 2023.

Висш служител от щата Мейн отстрани Доналд Тръмп от първичните президентски избори в САЩ през 2024 г., съобщи Ройтерс.

Новината идва на фона на засилващия се съдебен натиск през последните месеци срещу бившия американски президент в различни щати. Срещу Тръмп са повдигнати вече близо 100 различни граждански и наказателни дела, които поставят под въпрос участието му в предстоящите догодина избори. Никое от тях обаче засега не го изключва окончателно от президентската надпревара.

Според щатският секретар на Мейн Шена Белоуз Тръмп не отговаря на условията да се яви на първичните президентски избори в щата заради действията му, довели до атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. Тогава тълпа от негови поддръжници нахлу в сградата на американския Конгрес, за да спре удостоверяването на резултатите от президентските избори, които бяха спечелени от Джо Байдън. Впоследствие самият Тръмп многократно е повтарял недоказани твърдения за подмяна на вота.

Решението на Белоус ще влезе в сила след като Върховният съд на Мейн се произнесе по него. По законите на щата това трябва да се случи в рамките на 20 дни или до 17 януари. Дотогава Тръмп има възможност да обжалва решението пред Върховния съд на САЩ. Междувременно говорителят на кампанията на Тръмп Стивън Чеунг каза, че Шена Белоус е „яростен левичар“, който „е решил да се намеси в президентските избори“, съобщи Си Ен Ен.

Решението на щата Мейн се основава на 14-ата поправка на Конституцията на САЩ, според която лице, участвало или подпомагало бунт срещу Конституцията не може да заема никакви федерални позиции като конгресмен, сенатор или президент. Поправката е ратифицирана след Гражданската война в Америка. Разпоредбата обаче е неясна и не казва как трябва да се прилага забраната.

Така Мейн става вторият щат, в който бившият американски президент е дисквалифициран от първичните избори на Републиканската партия. На 20 декември Върховният съд на Колорадо пръв забрани името му да фигурира в бюлетината за първичните избори в щата. Това решение беше определено като историческо, тъй като 14-ата поправка се прилага рядко и никога досега не е използвана спрямо кандидат за президент или към бивш президент.

В четвъртък подобен казус беше разгледан и от Върховния съд на щата Мичиган. Той обаче позволи на Тръмп да се яви на първичните избори в щата и не каза нищо относно прилагането на 14-ата поправка. По-рано искането за отстраняване на бившия американски президент от изборите беше отхвърлено и в Минесота​.

Според Би Би Си решението за отстраняване на Тръмп в Мейн е с по-голяма тежест от това в Колорадо. Докато вотът там традиционно е за Демократическата партия, то загуба за кандидат на републиканците в Мейн би се отразило по-значимо върху крайния резултат от президентските избори догодина.

Освен това решението в Мейн увеличава натиска върху Върховния съд на САЩ да се произнесе на федерално ниво по конституционния казус с отстраняването на Доналд Тръмп от президенстките избори през следващата година.

На бившия американски президент тепърва му предстоят процеси и във федералния съд в щата Джорджия за предполагаемите му усилия да отмени загубата си от демократа Джо Байдън през 2020 г. Там обаче Тръмп не е обвинен в подбуждане към бунт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG