Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американското разузнаване публикува данни за намеса на Русия в изборите на 9 държави


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Москва работи активно за подкопаване на доверието в демокрациите по света. Това твърди доклад на разузнаването на САЩ, цитиран от рускоезичното бюро на Гласът на Америка(VOA).

Според медията САЩ са публикували оценки на американското разузнаване, които показват, че Русия използва шпиони, социални медии и руски държавни медии, за да подкопае общественото доверие в демократичните избори по света.

„Това е глобален феномен“, се казва в документа. „Информацията, с която разполагаме, предполага, че висши руски държавни служители, включително от Кремъл, виждат стойност в подобни операции за влияние и вярват, че те са ефективни.“

Усилията на Русия да повлияе на изборите са подтикнати от нейния успех в разпространението на дезинформация за изборите в САЩ през 2020 г. и пандемията от COVID-19, е казал високопоставен служител на Държавния департамент, пожелал анонимност.

„Успехът поражда успех и ние определено виждаме изборите в САЩ като катализатор“, е казал служителят.

Вашингтон споделя и прогнози в очакване на изборите по света, които предстоят през следващата година. Документът на американското разузнаване препоръчва на страните да предприемат мерки за смекчаване на ефекта от руската намеса в изборите си чрез санкции, споделяне на информация, експулсиране на руски шпиони и забрани за пътуване.

Докладът на американското разузнаване представлява нова стъпка на Вашингтон в борбата срещу опитите на Москва да „сее нестабилност“ в демократичните страни, представяйки съответните избори в тях за нарушена процедура, а правителствата, дошли на власт, като нелегитимни.

Вашингтон дори признава "собствената си уязвимост към тази заплаха“. Американското разузнаване е установило, че руски активности са разпространили и разширили информация, целяща да подкопае общественото доверие в изборите в САЩ през 2020 г.

През 2020 г. демократът Джо Байдън победи републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори, но последният отказа да приеме резултатите и започна невярно да твърди, че гласуването е фалшифицирано.

Координираните руски операции от 2020 г. до 2022 г. са били насочени към „подкопаване на общественото доверие в най-малко 11 избори в девет демократични страни, включително Съединените щати“, се казва в документа, без да се уточнява кои други държави са визирани.

В документа се твърди също, че руската служба за сигурност ФСБ е извършила тайни действия за сплашване на служители на изборите, организиране на протести в деня на вота и „саботиране на гласуването в чужбина“ на изборите през 2020 г. в неназована европейска държава.

Руските държавни медии открито са твърдели, че гласуването ще бъде недемократично и са "увеличили фалшивите твърдения за измама" преди множество избори в Азия, Европа, Близкия изток и Южна Америка през 2020-2021 г., се казва в документа.

Според оценките на американското разузнаване, въпреки че Китай също се намесва в избори, той не използва подобни тактики.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG