Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп пледира невинен по обвиненията в опит да подмени изборите в САЩ през 2020


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пледира невинен пред федерален съд в четвъртък по обвиненията в заговор за отмяна на президентските избори през 2020 г.

Тогава той загуби от настоящия президент Джо Байдън. В сряда срещу Тръмп бяха повдигнати четири обвинения, от които едното е в заговор за измама на правителството на САЩ. Те са част от разследване, ръководено от специалния прокурор на Министерството на правосъдието на САЩ Джак Смит.

Тръмп се яви в съда във Вашингтон в четвъртък, като съдията го информира за максималните присъди по всяко от четирите обвинения. На 28 август ще бъде определена предварителна дата на съдебния процес.

Според прокуратурата Тръмп умишлено е използвал невярна информация за измама по време на преброяването на гласовете като извинение за натиск върху служители в няколко щата, призовавайки ги да оспорят изборните резултати. Тръмп също така се е опитал да убеди вицепрезидента Майк Пенс да анулира електоралните гласове в няколко щата.

Асошиейтед прес припомня, че отказът на Тръмп да приеме поражението и невярните му твърдения за широко разпространени изборни измами спомогнаха за насилствения бунт на 6 януари 2021 г., когато тълпа от поддръжници щурмува Капитолия на САЩ.

Тръмп е първи кандидат за президентските избори на Републиканската партия през 2024 г.

Това е третото обвинение срещу него за последните четири месеца. Срещу бившия президент са заведени и други дела, по които той вече пледира "невинен". По-рано тази година той беше обвинен в незаконно притежание и боравене с класифицирани документи, които не е предал на Националния архив след напускане на поста.

Тръмп е първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения. Той определя съдебното преследване като политически мотивиран "лов на вещици".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG