Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гониш дипломати, но шпионите остават. Как бяха осветени следите на руските тайни служби в Молдова


Дипломати с връзки към разузнавателните служби на Кремъл остават част от руското посолство в Кишинев, въпреки че преЗ август Молдова изгони 45 служители на мисията.
Дипломати с връзки към разузнавателните служби на Кремъл остават част от руското посолство в Кишинев, въпреки че преЗ август Молдова изгони 45 служители на мисията.

Едва 10 дипломати са останали в руското посолство в Кишинев. Останалите бяха изгонени от Молдова. Това обаче не значи, че връзките с руските тайни служби са прекъснати. Разследване на Свободна Европа показва обратното.

Молдова изгони 45 руски дипломати и служители на посолството на Руската федерация в Кишинев през август. Причината - подозренията, че Москва усилено работи да дестабилизира страната, след като медийно разследване установи "прекомерен" брой антени на покрива на сградите на дипломатическата мисия.

Но дипломати, свързани с руските разузнавателни служби, продължават да работят в посолството, разкри разследване на молдовската редакция на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Най-малко двама от останалите 10 руски дипломати в Кишинев са свързани с Федералната служба за сигурност (ФСБ). Следите на други двама водят към Главното разузнавателно управление на руската армия (ГРУ), което е замесено в отравяния и саботажи в цяла Европа. Това показват изтекли правителствени документи, до които Радио Свободна Европа има достъп.

Масивите включват информация за превозни средства, трудови правоотношения, паспорти и кредити отпреди повече от десетилетие.

Сградата на руското посолство в Кишинев, Молдова.
Сградата на руското посолство в Кишинев, Молдова.

От молдовското Министерство на външните работи казаха на 5 септември, че правителството е предприело "няколко решителни стъпки, необходими за противодействие на дестабилизиращите действия на Руската федерация, насочени срещу нашата страна".

Съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., която кодифицира дипломатическите практики и принципи между подписалите я държави, "подборът на дипломатическия персонал на посолството на Руската федерация е отговорност на руските власти".

Руското посолство в Кишинев не отговори на въпросите на Радио Свободна Европа, свързани с новото разследване.

Връзката с ФСБ

Дипломатическите списъци, поддържани от Министерството на външните работи на Молдова, показват, че след изгонването на 45 души през август в руското посолство в Кишинев са останали само 10 акредитирани дипломати.

Сред тях са двама първи секретари - Борис Сучилин и Константин Зябликов, които имат предишни адреси, свързани с ФСБ в Москва, сочат базите данни с изтекли руски правителствени документи.

В регистрите на превозните средства от 2019 г. е записано, че адресът на Сучилин е "Добролюбова просека 3" - в североизточната част на Москва. Тази сграда преди това е адресна регистрация на военно подразделение № 93544 на ФСБ, а сега е център за обучение на службата.

Константин Зябликов (в средата) присъства на среща с ръководството на Главното управление на карабинерите в Кишинев през август 2021 г.
Константин Зябликов (в средата) присъства на среща с ръководството на Главното управление на карабинерите в Кишинев през август 2021 г.

Други правителствени документи от периода 2010 - 2015 г. показват, че регистрираният адрес на Зябликов в Москва е "Болшая Лубянка 2". Това е печално известната бивша централа на съветското КГБ, която сега служи за централа на ФСБ. Мястото на работа на Зябликов в многобройните изтекли записи е посочено като военно подразделение № 14057, управление на военното контраразузнаване на ФСБ в Московския военен окръг.

Регистрирането на служителите на ФСБ в обектите на агенцията е обичайна практика в Русия. Самият Зябликов е сред стотиците лица, които украинската военна разузнавателна дирекция публично идентифицира през март 2022 г. като служители на ФСБ, за които се твърди, че "участват в престъпни дейности" в Европа от името на Русия.

Зябликов е акредитиран като руски дипломат в Кишинев през август 2021 г. През следващия месец той се срещна с ръководството на Главното управление на молдовската полиция. Оттам казват, че срещата е била необходима, тъй като Зябликов "отговаря за сигурността на вътрешните помещения" на руското посолство.

Връзката с ГРУ

Изтеклите правителствени документи разкриват и потенциални връзки на руското военно аташе и неговия помощник в посолството в Кишинев с ГРУ.

Андрей Лобов, който е акредитиран в посолството през октомври 2021 г., е с адрес "Народно опълчение 48" в северозападната част на Москва. В договор с фирма, която осигурява комунални услуги за сградата, в която е регистриран Лобов, се посочва, че обектът е предназначен за руски военни жилища. Пак там се помещава фирма за поддръжка на жилища към военно поделение № 22177.

Многобройни източници, включително руски съдебен протокол, който Радио Свободна Европа открива, идентифицират това подразделение като Военната академия на руското министерство на отбраната - или т.нар. "консерватория" на ГРУ. Там се обучават агенти на руското военно разузнаване.

Данните за превозните средства на предполагаем офицер от ГРУ, експулсиран от Нидерландия през 2018 г., след като е действал под дипломатическо прикритие, показват връзката му с подразделение № 22177 и съседна сграда на тази, в която е регистриран Лобов, съобщава Асошиейтед прес.

През последните години руски военни аташета бяха въвлечени в шпионски скандали в множество европейски държави, включително България, Словакия и Обединеното кралство.

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:34:45 0:00

В изтеклите данни за автомобилите на Дмитрий Келов, помощник на Лобов в посолството в Кишинев, предишният му адрес е посочен като "Маршал Бирюзов 4" в северозападната част на Москва.

Според "Досие, разследващ сайт, финансиран от руския магнат и враг на Кремъл Михаил Ходорковски, тази сграда е била използвана за настаняване на служители на ГРУ. Сред тях е и Анатолий Чепига, агент, обвинен в отравянето с "Новичок" на руския бивш шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г.

Чешките власти също са търсили Чепига за разпит във връзка с експлозията през 2014 г. в оръжеен склад във Врбетице.

През ноември 2021 г. Келов се присъединява към руската делегация в Съвместната контролна комисия - тристранен молдовско-приднестровско-руски орган, натоварен с поддържането на мира в отцепническия регион в Молдова.

На снимка, публикувана от приднестровския информационен сайт "Новости Приднестровието", Келов се появява заедно с Дмитрий Зеленков, ръководител на Оперативната група на руските войски (ГОТР), разположена на левия бряг на река Днестър.

Дмитрий Келов (вдясно) стои редом до Дмитрий Зеленков, началник на ГОТР, 29 юли 2022 г.
Дмитрий Келов (вдясно) стои редом до Дмитрий Зеленков, началник на ГОТР, 29 юли 2022 г.

Други руски дипломати, които в момента са командировани в Молдова, също имат връзки с руските военни. Сред тях е търговският представител на посолството Владислав Дарвай, който е роден в Тираспол, столицата на Приднестровието. Изтекли правителствени документи от 2011 г. и 2012 г. показват, че регистрираният адрес на Дарвай е в сградата на руската агенция за отбранителни поръчки "Гарнизон".

Един от руските дипломати, цитирани в разследването от юли на базирания в Латвия сайт The Insider и молдовската телевизия Jurnal TV за антените на покрива на руското посолство, е Владимир Горохов. Той е дипломат в Молдова от юли 2021 г. В разследването се твърди, че Горохов често е бил забелязван на покрива на посолството.

След като беше извикан в молдовското външно министерство по повод разкритията за антените, посланикът на Русия в Молдова Олег Васнецов заяви, че те са били монтирани при строителството на сградата, когато телефонните мрежи и интернет са били с лошо качество в Молдова.

"Този т.нар. шпионски скандал е само повод да се изпълни вече взетото преди време решение за намаляване на броя на дипломатическия персонал", заяви тогава Васнецов.

Той остана на поста си и продължава да оглавява дипломатическата мисия на Русия в Молдова и в момента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG