Връзки за достъпност

Извънредни новини

Привърженик на Тръмп за два часа не оспори нито една теза на Путин. Кой е Тъкър Карлсън


Тъкър Карлсън и Владимир Путин по време на интервю, проведено в Кремъл.
Тъкър Карлсън и Владимир Путин по време на интервю, проведено в Кремъл.

Цяла Русия е развълнувана от едно интервю на американски журналист, дадено от президента Путин. Само че нито интервюто е точно интервю, нито американецът е точно журналист. Това е монолог с дезинформация на Путин, насочен към точно определена аудитория в САЩ - тази, която вярва на Доналд Тръмп.

Той се определя като журналист, но в последните години повечето журналисти са против това определение. Казва, че е консерватор, но всъщност е привърженик на бившия президент Доналд Тръмп.

Надали сте чували името му, но сега ще го чувате често - това е американецът, взел двучасово интервю от руския президент Владимир Путин. Два часа, в които няма нито едно възражение, уточнение или неудобен въпрос от страна на интервюиращия. Напротив, водещият казва "точно така", "вярно е" и "да, наистина". През това време Путин разказва, че Украйна е руска земя, а той самият не е започнал война, ами е отишъл да я приключва, докато Западът не го разбира.

На 6 февруари Тъкър Карлсън проведе най-голямото интервю с Владимир Путин, правено от западен човек след началото на войната в Украйна.

Карлсън е работил в някои от най-големите американски медии, но днес шоуто му се излъчва в интернет сайт, както и в социалната мрежа Екс, бившия Туитър.

Точно сега ли

Разговорът с Путин дойде в разгара на кампанията преди президентските избори в САЩ. В тях основният фаворит за номинация на републиканците е Тръмп, а най-вероятният му противник от демократите ще бъде настоящият президент Джо Байдън.

Една от ключовите теми в кампанията, по която вижданията на двамата кандидати се различават, е как да се процедира с войната в Украйна, както и политиката спрямо Путин и Русия.

Байдън стои твърдо зад Украйна и администрацията му постоянно се опитва да прокара нови пакети с военна и хуманитарна помощ за Киев. Той публично е подкрепял твърдението, че Путин е убиец.

Тръмп пък твърди, че може да спре войната за дни и е противник на предоставянето на военна помощ. Той често се е хвалил с добрите си отношения с Путин.

Тези две теми бяха основни и в интервюто на Карлсън с руския президент. Путин повтори много от пропагандните тези на Кремъл за войната, а освен това говори и за християнството, добросъседството, световния ред, управляващите елити в САЩ. Той направи и намек за „дълбоката държава“. Повечето тези (извън повода за войната), са често обсъждани от Доналд Тръмп и неговите привърженици.

Самият Карлсън пък се провъзгласи за единственият западен журналист, който е пожелал да даде трибуна на Путин. Това беше определено като лъжа от десетки западни медии и беше опровергано дори от пресслужбата на Кремъл. Оттам казаха, че са получвали много искания от западни журналисти, но са допуснали (само) него до интервю с Путин , защото „неговата позиция е различна“.

Потвърждение за различната му позиция имаше и в интервюто – за повече от два часа, в които Путин повтори пропагандните си тези и лъжливите твърдения, интервюиращият нито веднъж не оспори казаното от руския президент.

Карлсън в Москва

За пръв път Карлсън публично обяви, че ще интервюира Путин на 6 февруари – денят, в който е проведено интервюто, два дни преди да бъде публикувано. В петминутен клип той каза, че провеждането на интервюто е било „рисковано“ и на него и екипа му е отнело „месеци да го обмислят“.

В откъса той твърди, че интервюто е с цел да информира американските граждани, които „нямат идея какво се случва с региона“, но въпреки това „плащат“ за войната. Карлсон каза, че войната в Украйна е променила световния ред, установен след края на Втората световна война, но англоезичните народи не са разбрали за това, защото медиите им „са корумпирани и лъжат своите зрители и читатели“.

Той каза още, че американските медии са промотирали президента на Украйна Володимир Зеленски с пропаганда, а в същото време не са си направили труда да интервюират или да опитат да интервюират Путин, за да чуят неговата гледна точка. Нещо, което се оказа лъжа.

Той обвини Белия дом, че е шпионирал телефони на хора от екипа му, за да предотврати интервю с Путин.

„Не ви окуражаваме да се съгласите с всичко, което Путин казва в интервюто, но ви окуражаваме да го изгледате“, каза Карлсън.

Макар че за интервюто стана ясно два дни преди да бъде излъчено, в Русия подготовката за него започна много по-рано.

Пристигането на Тъкър Карлсън в Москва беше предхождано и съпровождано от многобройни предавания в руските прокремълски теливизии. В тях известни пропагандатори като Владимир Соловьов, Олга Скабеева и Маргарита Симонян, както и техните гости, представяха Карлсън като безпристрастен представител на американската журналистика и автор на смели интервюта, които вървят срещу журналистическия мейнстрийм.

Репортажи в централните новини показваха Карлсън като звезда, която дава автографи, върви по улиците, следвана от поклонници и понякога коментира нуждата от обективност на журналистиката.

В петък излезе и интервюто.

Какво каза Путин

Една от основните новини, които световните медии изведоха от интервюто, е готовността на Владимир Путин да преговаря за размяната на задържания от руските власти за шпионаж журналист на Уол Стрийт Джърнъл Еван Гершкович.

Той дори не спомена задържаната от месеци журналистка с американско гражданство от Радио Свободна Европа/Радио Свобода Алсу Курмашева.

Задържането на Гершкович, което беше определено като незаконно от САЩ, беше единствената тема, по която Тъкър опита да противоречи на Путин. Амерканският интервюиращ каза, че руският президент би трябвало да освободи Гершкович „дори той да е нарушавал законите ви по някакъв начин“.

Путин каза, че преговори за освобождаването на Гершкович вървят между отделни служби на САЩ и Русия. В замяна обаче той поиска освобождаването на „руския патриот“, който излежава доживотна присъда заради убийство в Германия. Става въпрос за Вадим Красиков, който беше осъден за убийство в Берлин от 2019 г.

В останалата част от интервюто Путин изложи пропагандните си тези, част от които защитава още от 2022 г. като например:

  • Украйна е изкуствено създадена държава и териториите ѝ са подарък от руския народ
  • Войната през 2022 г., всъщност е започната през 2014 г. от Украйна след „преврата“ на Евромайдана (тоест протестите на украинците, б. а.), който пък е извършен от ЦРУ
  • Русия си е „върнала“ полуостров Крим, за да го защити от "режима на Киев", който е нападнал Крим, Донбас и Луганск (трите района са области на Украйна, б. а.)
  • САЩ са финансирали терористични организации в Кавказ;
  • САЩ са взривили „Северен поток“;
  • Много преди войната НАТО е започнала да строи бази в Украйна;
  • САЩ и Запада са обещали на Русия, че НАТО няма да се разширява на Изток след разпада на СССР през 90-те, но са излъгали;
  • Путин е имал одобрение от Бил Клинтън за това Русия да се присъедини към НАТО, но съветници на американския президент са го спрели, което показва, че властта не се държи от него;
  • В началото на войната Путин е заповядал руските войски да се изтеглят от обсадения Киев. Това е било част от преговори, които са щели да доведат до мир, но западните държави са саботирали този процес и са заставили Украйна да се бие до край;
  • Путин всъщност иска мир, но Западът не го позволява. Ситуацията в Украйна пък ще се реши за седмици, ако САЩ спрат военната помощ за Киев;
  • Русия се е превърнала в най-голямата икономика в Европа

Всичко това е невярно или е неподкрепено с факти. Но Карлсън не оспори нито веднъж тезите на Путин.

По време на разговора Путин очерта и три проблема на САЩ, които американците трябва да приемат като по-важни от войната в Украйна – проблемите по границата с Мексико, проблемите с мигрантите, големият дълг на страната, който води до отстъплението и в световен план, както и обезсилването на долара като глобална парична единица. Тези твърдения намират място и в основните опорни точки на кампанията на Тръмп и неговите симпатизанти.

Нито един път не бяха споменати нападенията срещу цивилни в Украйна, обвиненията срещу Путин в Международния наказателен съд, вътрешнополитическата ситуация в Русия, смазването на опозицията, броят на политическите затворници.

Лъжите на Путин за Украйна. Една година война
please wait

No media source currently available

0:00 0:12:21 0:00

Кой е Тъкър Карлсън

Кариерата на Карлсън винаги е била свързана с медиите. Той завършва престижния Тринити Колидж през 1991 г. и започва кариера на пишещ журналист. Основните му публикации са коментарни в медии, определяни като по-консервативни.

Парадоксално възходът и издигането на популярността му започва през 2000-та година в Си Ен Ен, където е водещ на коментарни предавания и на дебати.

В крайна сметка през 2005 г. телевизията спира шоуто на Тъкър и прекратява договора му. След това за година той води предаване в обществената Пи Би Ес.

От днешна гледна точка още по-странна е следващата му дестинация – Ем Ес Ен Би Си – медия, която днес е определяна като една от най-левите. Там той води шоуто „Тъкър“ до 2009 г., но то е спряно заради ниски рейтинги.

От 2009 г. той се мести в кабелна телевизия, смятана за най-консервативна и защитаваща тезите на Републиканската партия - Фокс. До 2016 г. той няма свое предаване, а се появява като гост-водещ в различни формати.

От 2016 г. става водещ на „Вечерното шоу на Тъкър Карлсън“ (Tucker Carlson Tonight). Постепено то се превръща в най-гледаното предаване в кабелните новинарски медии. Неговият възход върви ръка за ръка с избирането и управлението на Доналд Тръмп.

Макар да казва, че е негов критик, той много често възпроизвежда тезите на администрацията на Тръмп и говори като за основен противник за всички леви и либерални политици и говорители, както и за истинските противници на Тръмп.

В най-гледаното време той често възпроизвежда и теории на конспирацията, и пропагандни кампании на основата на фалшиви новини. Най-популярните от тях са свързани с ваксините срещу COVID-19, имигрантите в САЩ и представителите на ЛГБТ общността, и по-конкретно транс хората.

В крайна сметка Карлсън беше уволнен от Фокс през 2023 г. без да бъде посочена конкретна причина за това. Новината беше обявена, след като Фокс, собственост на Рупърт Мърдок, се съгласи да плати 787 млн. долара на компанията, производител на машините за гласуване в САЩ заради разпространяване на лъжливи твърдения, че машините са фалшифицирали вота от изборите през 2020 г., спечелени от Джо Байдън.

Оттогава Тъкър излъчва предаването си на собствен сайт, както и в Екс, собственост на Илон Мъск.

Още в края на 2023 г. той открито заяви, че ще подкрепи Доналд Тръмп и ще гласува за него на предстоящите през 2024 г. президентски избори.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG