Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е отказала да освободи двама американски затворници


Журналистът Еван Гершкович, Москва, 19 септември 2023
Журналистът Еван Гершкович, Москва, 19 септември 2023

През последните седмици Русия е отхвърлила предложение за освобождаването на Пол Уилън и Еван Гершкович. Според САЩ и двамата са „неправомерно задържани“ по думите на Матю Милър, говорителят на Държавния департамент, във вторник.

Новината идва часове след интервю на родителите на Гершкович и седмица след като семейството на Уилън каза, че той е бил нападнат от съкилийник заради конфликт. Двамата американски граждани са задържани в подозрение за шпионаж, което САЩ определя като фалшиво и политически мотивирано.

"Не би трябвало да правим такива предложения. Те изобщо не трябваше да бъдат арестувани. И двамата трябва да бъдат освободени незабавно", каза Милър по време на брифинга.

Това е първото официално потвърждение от страна на Вашингтон, че подобно предложение е било отправено към Москва. Милър отказа да предостави подробности какво е включвало то. Според Уолстрийт джърнъл една от версиите е за размяна на затворници.

През тази година САЩ обвини Федералната служба за сигурност (ФСБ) в неправомерно задържане на американци като Еван Гершкович. Той беше задържан на 29 март по време на репортерска командировка, а от САЩ категорично отричат Гершкович да е работил за правителството.

В края на миналия месец руски съд удължи предварителното задържане на Гершкович най-малко до 30 януари 2024 г.

Пол Уилън беше арестуван в Москва на 28 декември 2018 г. Тогава хора на руските служби нахълтват в стаята му и откриват USB памет, на която, по данни на Федералната служба за сигурност (ФСБ), е имало секретна информация. Две години по-късно получи присъда за 16 години затвор.

От 2022 г. Русия не е проявявала признаци на интерес към освобождаването на руски граждани, задържани в САЩ. Тогава Вашингтон успя да върне у дома баскетболната звезда Бритни Грайнър в замяна на освобождаването на оръжейния търговец Виктор Бут, но Уилън не беше включен в размяната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG