Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ санкционираха служби на Русия и Иран за неправомерно задържане на американски граждани


Американският журналист Еван Гершкович, арестуван по обвинение в шпионаж, преди заседанието за разглеждане на жалбата срещу ареста му в Московския градски съд на 18 април.
Американският журналист Еван Гершкович, арестуван по обвинение в шпионаж, преди заседанието за разглеждане на жалбата срещу ареста му в Московския градски съд на 18 април.

САЩ наложиха в четвъртък нови санкции срещу разузнавателните служби на Русия и Иран за предполагаемо участие в неправомерното задържане на американски граждани в двете страни.

Вашингтон обвинява Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия и разузнавателното звено на Ислямския революционен гвардейски корпус (ИРГК) на Иран, че са отговорни или съучастници в неправомерното задържане на американци като репортера на Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович.

"Днешното действие е насочено срещу висши служители и служби за сигурност в Иран и Русия, които са отговорни за вземането на заложници или неправомерното задържане на американски граждани в чужбина", каза в изявление Брайън Нелсън, заместник-министър по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване на САЩ.

"Продължаващият модел на неправомерно задържане на американски граждани от страна на Русия и Иран е неприемлив", каза и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Съединените щати никога няма да спрат да работят за освобождаването на американските граждани, които са неправомерно задържани или държани като заложници, и за събирането им с техните близки", добави той.

В новите санкции, наложени на иранските служби, са посочени имената на четирима лидери на ИРГК, един от който вече е обект на предишни санкции от страна на САЩ. ФСБ също вече е била санкционирана от Министерството на финансите на САЩ.

"Този ход цели да покаже, че ще има последици за онези, които се опитват да използват американски граждани за политическо влияние или да търсят отстъпки от Вашингтон", казаха представители на администрацията на американския президент Джо Байдън.

По думите им това действие е предупреждение към онези по света, които биха задържали неправомерно американски граждани, за потенциалните последици от техните действия.

Мярката означава, че всякакво имущество под юрисдикцията на САЩ, притежавано от санкционираните лица и организации, е замразено. Забранява се и на американски граждани да влизат в каквито и да било отношения с тях.

Русия и Иран държат редица американски граждани в своите затвори. Журналистът Еван Гершкович беше арестуван от ФСБ в края на мари и беше обвинен в шпионаж. Самият репортер, Уолстрийт джърнъл и американски правителствени служители отричат да са извършили каквото и да било нарушение.

През 2022 г. случаите на американците, задържани от чужди правителства, станаха обект на внимание покрай задържането на звездата на женския баскетбол Бритни Грайнър. Тя беше арестувана в Русия по обвинения за притежание на минимално количество канабис. Тя беше освободена при размяна на затворници през декември, при която руският търговец на оръжие Виктор Бут беше освободен от американски затвор.

Правителството на САЩ не предоставя официални данни за броя на задържаните американски граждани. Според Фондация "Джеймс Фоли", кръстена на американски журналист, отвлечен и убит в Сирия, има 53 публично оповестени случая на заложници и неправомерно задържане.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG