Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия не разреши консулско посещение на задържания журналист от "Уолстрийт джърнъл"


Американският журналист Еван Гершкович чака преди изслушването в Московския градски съд, на което той обжалва ареста си, 18 април 2023 г.
Американският журналист Еван Гершкович чака преди изслушването в Московския градски съд, на което той обжалва ареста си, 18 април 2023 г.

Министерството на външните работи на Русия е отхвърлило искането на представител на посолството на САЩ да посети в ареста журналиста от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович. Това съобщиха световните агенции, като цитираха изявление на самото министерство в четвъртък.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия задържа Гершкович в края на март по обвинения в шпионаж, за които той може да получи максимална присъда от 20 години затвор. Арестът на Гершкович беше осъден от Уолстрийт джърнъл, американския президент Джо Байдън, новинарски организации и правозащитни групи.

От съобщението на руското външно министерство става ясно, че те не са позволили посещението на американския консул в отговор на отказа на Вашингтон да издаде визи за журналисти, придружаващи руския външен министър Сергей Лавров в САЩ.

Лавров пътуваше до Ню Йорк заради заседание на Съвета за сигурност ООН, който в момента се председателства от Русия. Веднага след отказа на САЩ да издаде визи на придружаващите го журналисти Лавров заплаши, че това "няма да бъде нито забравено, нито простено".

"В момента се обсъждат и други възможни ответни мерки", казаха от руското дипломатическо ведомство в четвъртък.

Гершкович беше арестуван миналия месец и обвинен от Русия в шпионаж, което той отрича. Според ФСБ Гершикович е "събирал информация за компания от руския военно-промишлен комплекс, която представлява държавна тайна", по нареждане на САЩ. САЩ определиха задържането му като неправомерно.

Гершкович живее в Москва от 6 години като кореспондент на Уолстрийт джърнъл. Наказателното дело за шпионаж срещу него е първото срещу чуждестранен журналист в постсъветска Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG