Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обвиниха Русия, че нарушава международното право с ареста на репортер на "Уолстрийт джърнъл"


Еван Гешкович
Еван Гешкович

Репортерът на “Уолстрийт джърнъл” Еван Гершкович е “неправомерно задържан” в Русия и трябва да бъде незабавно освободен. Това заяви Държавният департамент на САЩ в понеделник.

Журналистът беше задържан на 29 март в Екатеринбург от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и миналата седмица беше обвинен в шпионаж.

“Уолстрийт джърнъл” категорично отрече обвиненията срещу Гершкович и поиска той да бъде освободен. Президентът на САЩ Джо Байдън и Сенатът също призоваха за освобождаването на репортера.

“Журналистиката не е престъпление”, каза преди ден зам.-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател, осъждайки “продължаващите репресии на Кремъл срещу независими гласове в Русия и продължаващата война срещу истината”.

По думите му руските власти са отказали достъп на американски консулски служители до Гершкович, с което са нарушили международното право.

Пател уточни, че едва през уикенда Москва официално е уведомила Вашингтон за ареста на журналиста, но все още отказва да допусне американски представители при него.

Междувременно президентът на Световната банка Дейвид Малпас определи задържането на Гершкович като “безсрамен акт” на Русия.

“Той нарушава свободата на медиите, която Групата на Световната банка отдавна признава за жизненоважна. Това включва и безопасността на журналистите”, каза Малпас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG