Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия остави журналиста от "Уолстрийт джърнъл" в ареста за 2 месеца. Заплашват го до 20 г. затвор


Не е ясно къде е държан Еван Гершикович, но най-вероятно е в бивш затвор на КГБ
Не е ясно къде е държан Еван Гершикович, но най-вероятно е в бивш затвор на КГБ

Лефортовският съд в Москва остави в ареста за два месеца журналиста от американската медия "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който беше задържан от Федералната служба за безопасност (ФСБ) преди два дни.

Официално той вече е обвинен в шпионаж по член 276 от руския Наказателен кодекс, който предвижда от 12 до 20 г. затвор. Според ФСБ Гершикович е "събирал информация за компания от руския военно-промишлен комплекс, която представлява държавна тайна", по нареждане на САЩ.

Съдът разпореди американецът да остане в ареста поне до 29 май. Той живее в Москва от 6 години като гореспондент на изданието. Наказателното дело за шпионаж срещу Гершкович изглежда е първото срещу чужд журналист в постсъветска Русия.

Адвокатът на репортера - Даниил Берман, съобщи, че не е бил допуснат в сградата на съда на закритото заседание, въпреки че е имал заповед да го представлява. Берман предположи, че властите ще се опитат да назначат служебен адвокат на Гершикович. След края на съдебното заседание той е бил изведен през задния вход, качен в кола и откаран в неизвестна посока.

В петък "Уолстрийт джърнъл" обвини президента Владимир Путин в ескалиране на "навика на Кремъл да взема американци за заложници". Това според изданието е "още едно доказателство, че Русия се отделя от общността на цивилизованите нации“.

Според изданието моментът на ареста изглежда като пресметната провокация, за да постави САЩ в неудобно положение и да сплаши чуждестранната преса, която все още работи в Русия. "Кремъл потиска вътрешните репортажи в Русия, така че чуждестранните кореспонденти са последните независими източници на новини“, добавят от "Уолстрийт джърнъл".

Медията отбелязва, че арестът на Гершкович идва дни след като е публикувал разкрития за упадъка на руската икономика. "Кремъл не иска тази истина да бъде разказана“, се казва още в редакционната статия на "Уолстрийт джърнъл", която отхвърля "съмнителното“ обвинение в шпионаж.

Според изданието арестът може да е и "отговор“ на обвиненията, повдигнати миналата седмица от Министерството на правосъдието на САЩ срещу Сергей Черкасов - руски гражданин, обвинен в измама и като чужд агент. "Путин често взема заложници с цел по-късно да ги размени за руснаци, извършили престъпления в САЩ“, пише медията.

Белият дом нарече обвиненията в шпионаж „нелепи" и каза, че руският лидер лично е отговаря за здравето и безопасността на Гершкович. Международната организация "Репортери без граници" коментира задържането на репортера в Туитър: "Журналистите не трябва да бъдат обект на нападения!".

Говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков повтори позицията на Кремъл: "Още веднъж повтарям - не става въпрос за подозрение, той е бил задържан на местопрестъплението". Песков твърди, че акредитираните чуждестранни журналисти "не са изправени пред никакви ограничения" в страната и могат „продължават журналистическата си дейност“.

Адвокат Иван Павлов от правозащитния проект "Първи отдел" каза пред Инсайдър, че Русия не е спазила негласното правило "да не се посяга на акредитирани журналисти", което е още един знак за ескалиращата конфронтация със Запада.

Семейството на Гершкович емигрира от Русия в Съединените щати, когато той е дете. Той е официално акредитиран като журналист от руското външно министерство.

Не е известно къде е държан днес. При подобни предишни дела за шпионаж, гледани пред същия съд, обвиняемите са били държани в центъра за задържане в Лефортово - бивш затвор на КГБ, където с изтезавани задържани по политически причини в съветска епоха.

Откакто започна своята непровокирана пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Русия затегна законите за цензурата, като разшири дефиницията за това какво представлява държавна тайна. Кремъл раздаде сурови присъди за онези, за които се смята, че са „дискредитирали“ армията.

САЩ и Русия проведоха размяна на затворници през декември. Тогава американската баскетболна звезда Бритни Грийнър, задържана за минимално количество канабис в електронно устройство, срещу руския търговец на оръжие Виктор Бут.

Последният американски репортер, арестуван в Русия по обвинения в шпионаж, е Никълъс Данилоф. Той е кореспондент на Ю Ес Нюз енд Уърлд (US News and World) и е задържан през 1986 г. oт КГБ. Той е държан без да му бъдат повдигнати официални обвинения в продължение на 20 дни, докато не е разменен със служител, работещ в мисията на Съветския съюз на ООН в САЩ, арестуван от ФБР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG