Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският съд остави в ареста обвинения в шпионаж журналист от "Уолстрийт джърнъл"


 Еван Гершкович в съда.
Еван Гершкович в съда.

Московският градски съд остави в ареста журналиста от американския вестник "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, обвинен в шпионаж, съобщи Mediazone. Във вторник, 18 април, там беше разгледана жалбата срещу ареста на журналиста.

Федералната служба за сигурност на Русия задържа Гершкович в края на март по обвинения в шпионаж, за които той може да получи максимална присъда от 20 години затвор. Арестът на Гершкович беше осъден от "Уолстрийт джърнъл", американския президент Джо Байдън, новинарски организации и правозащитни групи.

31-годишният американски репортер е в ареста до 29 май. Той е държан в предварителния арест в Лефортово. Посланик Лин Трейси, която наскоро го посети в центъра за задържане, присъства на заседанието по обжалването.

Малко преди изслушването уралските медии съобщиха, че Ярослав Ширшиков, активист в Екатеринбург, който първи съобщи за ареста на Гершкович е бил задържан от ФСБ.

Еван Гершкович е син на съветски емигранти.

Руските следователи твърдят, че Гершкович е събирал секретна информация за САЩ за компания от военнопромишления комплекс - коя точно не се съобщава. Материалите по делото са засекретени. Кремъл заяви, че има доказателства срещу Гершкович, но не уточни какви са те.

Държавният департамент на САЩ обяви, че журналистът Еван Гершкович е "неправомерно задържан" от Русия. Този статут е еквивалентен на статут на заложник. Вашингтон и преди е включвал Русия в списъка на страните, в които съществува заплаха американски граждани да бъдат заловени от държавата.

Много експерти предполагат, че журналистът може да бъде разменен за някой от руските граждани, арестувани преди това по подобен член в западни държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG