Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин иска да размени осъден убиец срещу американци и руски активисти според Уолстрийт Джърнъл


Вадим Красиков.
Вадим Красиков.

Русия и САЩ продължават преговорите за размяна на затворници, като лично Владимир Путин настоява за освобождаването на Вадим Красиков, пише Уолстрийт Джърнъл.

Смята се, че Красиков е служител под прикритие на руските тайни служби. Той беше осъден в Германия за убийството на бившия полеви командир на чеченските сепаратисти Зелимхан Хангошвили. Убийството беше извършено от колело на оживена детска площадка в Берлин.

Преговорите включват имената на американските граждани Пол Уилън, осъден в Русия по обвинение в шпионаж, и на журналиста от Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович, който от пролетта се намира в московски следствен арест по същото обвинение.

Сред кандидатите за размяна се обсъждат и имена на осъдени в Русия опозиционни активисти, сред които е и Алексей Навални. Журналистите от "Уолстрийт джърнъл" се позовават на редица официални лица от западни държави, пожелали да останат анонимни.

През юли "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Съединените щати и Русия преговарят за размяна на затворници, сред които е и Еван Гершкович. Това беше потвърдено от президента на САЩ Джо Байдън. За първи път The Wall Street Journal съобщава за възможното включване на руски опозиционни активисти, а не само на американски граждани, в списъците за размяна. Москва все още не е реагирала на публикацията.

Не е изключена обаче и по-сложна схема за размяна, при която в списъка ще бъдат включени и признати политически затворници на руската опозиция, като Алексей Навални. Наскоро той беше осъден на 19 години затвор в колония със специален режим.

Според статията указанието да се иска освобождаването на Красиков е дадено лично от Владимир Путин. С въпроса е натоварен секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев. За разлика от Виктор Буут, който беше затворен в САЩ и беше разменен за баскетболистката Бритни Грийнър, осъдена в Русия, обаче Красиков е извън американската юрисдикция, той е в затвор в Германия. Това създава допълнителни усложнения в преговорите.

Красиков, който е използвал документи на името на Вадим Соколов, беше осъден в Берлин през декември 2021 г. Съдът установи, че руснакът е действал по нареждане на Москва и определи убийството на Хангошвили в Берлин през 2019 г. като акт на държавен тероризъм. Според журналистически разследвания Красиков е ветеран от специалното подразделение "Вимпел" и висш офицер от ФСБ. Москва отрича да е замесена в убийството на Хангошвили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG