Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Още има борба в очите му". Американец, осъден за шпионаж в Русия, се появи във видео от затвора


Пол Уилън беше задържан за пръв път в Москва през 2018 г. През 2020 г. той получи 16-годишна присъда по обвинения в шпионаж.
Пол Уилън беше задържан за пръв път в Москва през 2018 г. През 2020 г. той получи 16-годишна присъда по обвинения в шпионаж.

Американецът Пол Уилън, който излежава присъда за шпионаж в Русия, беше видян във видеозапис за пръв път от три години. Видеото е заснето през май в трудов лагер от руската държавна телевизия РТ, но беше публикувано в понеделник.

За последно Уилън беше заснет от Би Би Си при появата си в Московския градски съд през 2020 г. Тогава съдът постанови 16 години затвор за бившия военен от САЩ по обвинения в шпионаж. Уилън ги определи като политически мотивирани.

В новото видео се вижда как американецът е строен заедно с други затворници в двора на лагера ИК-17. В материала Уилън също така шие индустриално облекло във фабриката на затвора и се храни в столовата.

Екипът на РТ се опитва да интервюира американеца, но той казва, че няма да отговаря на никакви въпроси.

„Беше хубаво да го видим отново, да видим, че още има борба в очите му“, пише братът близнак на Уилън - Дейвид, в имейл до Би Би Си.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер определи като „успокоителна“ появата на Уилън във видеото като човек, който не се е предал.

„Пол продължава да показва огромен кураж. Русия трябва да го освободи незабавно“, добави Жан-Пиер.

Пол Уилън беше арестуван в Москва на 28 декември 2018 г. Тогава хора на руските служби нахълтват в стаята му и откриват USB памет, на която, по данни на Федералната служба за сигурност (ФСБ), е имало секретна информация.

Уилън, който отхвърля всички обвинения, твърди, че флашката е била поставена в стаята му от негов стар познат.

Американецът определя себе си като „политически заложник“, държан като разменна монета за заловени руски шпиони.

Миналата седмица Русия удължи с 3 месеца задържането на друг американски гражданин - журналиста от Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович. Той също е обвинен в шпионаж и може да получи присъда до 20 години затвор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG