Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън срещу Тръмп отново. Ники Хейли се отказа от надпреварата за президентските избори в САЩ


Ники Хейли
Ники Хейли

Ники Хейли се отказа от надпреварата с Доналд Тръмп в първичните избори в САЩ. Хейли беше единственият му опонент, което означава, че Тръмп ще бъде номинацията за президент на Републиканската партия на изборите в САЩ през ноември.

Новината идва, след като по-рано в сряда станаха ясни резултатите от "супер вторника", част от първичните избори. Те показаха значителна преднина за Тръмп,а Хейли успя да спечели надпреварата само в един общо петнадесет щата.

"Дойде време да прекратя кампанията си", каза Хейли в сряда. "Не съжалявам за това".

Тя каза, че е вероятно Тръмп ще бъде кандидатът на републиканците, но не го подкрепи.

"Сега от Доналд Тръмп зависи да спечели гласовете на онези в нашата партия и извън нея, които не са го подкрепили", каза тя.

Това означава, че Тръмп най-вероятно за втори път ще се изправи срещу настоящия президент на демократите Джо Байдън. По време на "супер вторника" Байдън спечели първичните избори във всички щати, в които се проведоха такива.

Според последните резултати от преброяването Тръмп има 1053-ма делегати в цялата страна от нужни минимум 1215, за да бъде номиниран. Към момента Байдън има 1548 делегати от нужни 1968. И двамата обаче нямат действителни конкуренти.

Хейли беше последният опонент на Тръмп в Републиканската партия. Всички останали претенденти се отказаха след първите му няколко безапелационни победи.

Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през 2016 г. и загуби през 2020 г. срещу Байдън.

Сега срещу републиканеца има поредица от обвинения и дела, свързани с неговата роля в в щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон през януари 2021 г. Тогава привърженици на Тръмп се опитаха да осуетят утвърждаването на резултатите от изборите. Вследствие на това няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени.

През последните месеци три американски щата - Колорадо, Мейн и Илинойс, забраниха на Доналд Тръмп да участва в първичните избори заради ролята му в щурма на Капитолия. На 4 март Върховният съд на САЩ отмени забраните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG