Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подкопава сигурността". Западни лидери критикуваха Тръмп, че не би защитил държави в НАТО от Русия


Доналд Тръмп на предизборен митинг, 10 февруари 2024 г.
Доналд Тръмп на предизборен митинг, 10 февруари 2024 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън и други представители на западни държави отправиха критики към бившия американски президент Доналд Тръмп в неделя. Поводът е изказване на Тръмп, че САЩ може да не защитят свои съюзници от евентуална инвазия на Русия, в случай че те не отделят достатъчно пари за отбрана.

Новината идва ден след като в събота Тръмп каза, че би насърчил Русия да „направи каквото си поиска“ срещу държави членки на НАТО, които нямат достатъчно голям бюджет за отбрана. Тръмп е най-вероятният кандидат за президент на Републиканската партия за изборите през ноември тази година в САЩ, а позицията му идва малко преди втората годишнина от войната на Русия в Украйна.

Тръмп поясни, че докато е бил президент на САЩ (в периода между 2017 и 2021 г.), е изразил такава позиция в разговор с държавен глава на страна от НАТО, която не спомена. Бившият президент е казал, че според него е престъпно държава от алианса да не увеличава разходите си за отбрана, и заяви, че не би защитил такава страна, ако Русия я нападне.

Сега лидери на страни от НАТО разкритикуваха тази позиция. Действащият американски президент Джо Байдън каза, че подкрепата на САЩ за техните съюзници е от „решаващо значение за запазване на сигурността на американския народ тук, у дома“.

„Ако моят опонент Доналд Тръмп успее да се върне на власт, той дава да се разбере, че ще изостави нашите съюзници от НАТО, ако Русия ги нападне“, каза още Байдън.

„Всяко предположение, че съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава сигурността на всички нас, включително на САЩ, и излага американските и европейските войници на повишен риск“, каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той добави, че всяко нападение над държава членка на алианса ще бъде посрещнато „с единен и силен отговор“.

Полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш каза, че никоя предизборна кампания не е „извинение за заиграване със сигурността на алианса“ и „подкопаване на доверието“ в него.

„Мотото на НАТО „един за всички, всички за един“ е конкретен ангажимент“, написа министърът в социалната мрежа Екс (бившия Туитър).

След коментара на Тръмп Министерството на външните работи на Германия също припомни мотото „един за всички, всички за един“ в профилите си в социалните мрежи.

Председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел изрази несъгласието си с Тръмп и каза, че „безразсъдните изявления относно сигурността на НАТО“ обслужват единствено интересите на Русия.

31 страни са подписали Северноатлантическия договор за НАТО, който гарантира взаимната им защита, в случай че някоя от тях бъде нападната. Като държави членки те са се обединили около целта да отделят поне 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, но само 11 от тях успяват да я изпълнят по оценки на самия алианс.

Докато Тръмп беше президент, той често призоваваше тази цел да се изпълнява стриктно и казваше, че САЩ не са длъжни да плащат за сигурността на останалите държави.

През последните години страните от НАТО - включително и България, увеличават бюджета си за отбрана заради агресивната политика на Русия и нахлуването ѝ в съседна Украйна през февруари 2022 г.

Украйна не е членка на НАТО, но иска да се присъедини. От началото на руската инвазия САЩ и страните от Европейския съюз (ЕС) подкрепят Киев в отбраната му от Москва.

Сегашните думи на Тръмп обаче идват на фона на проблемите около допълнителната американска помощ за Украйна. Нейното приемане е блокирано от републиканците в Конгреса. През изминалия уикенд законопроектът за помощта се придвижи напред при гласуване в Сената, но бъдещето му още е неясно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG