Връзки за достъпност

Извънредни новини

Все по-близо до номинация. Тръмп спечели партийния вот в Невада и Вирджинските острови


Доналд Тръмп участва в надпреварата, въпреки че не получи имунитет срещу наказателните разследвания срещу него
Доналд Тръмп участва в надпреварата, въпреки че не получи имунитет срещу наказателните разследвания срещу него

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп спечели подкрепата на републиканците на партийните конференции в щата Невада и на американските Вирджински острови. Това го приближава до номинацията на партията за президентските избори през ноември, съобщи Ройтерс.

Това се случва, след като той вече спечели в други два щата - Айова и Ню Хемпшир. В Невада победата му беше безапелационна. Единственият друг човек, чието име беше вписано в бюлетината, беше Райън Бинкли - пастор и бизнесмен. Очаквано, Тръмп получи гласовете на всички 26 делегати от щата - системата, която партиите използват, за да определят своя кандидат за президент.

Конгресът на Републиканската партия за номиниране на техния кандидат за президент е насрочен за юли.

По-рано Тръмп спечели с лекота и подкрепата на републиканците на американските Вирджински острови, като добави още 4 делегати към актива си. Той спечели там 182 гласа, побеждавайки последната останала в надпреварата на републиканците своя съперничка Ники Хейли, която получи 64 гласа.

Партийните конференции в Невада, организирани от подкрепящите Тръмп републиканци в щата, се проведоха два дни след състоялите се там първични избори, организирани от щатските власти, на които Хейли претърпя голямо поражение.

Тръмп говори кратко на партито на победителите в Лас Вегас и каза: "Ако спечелим този щат, лесно ще спечелим изборите през ноември".

Той добави, че няма търпение да обяви победата си на предстоящите първични избори в Южна Каролина, където той отново ще се изправи срещу Хейли.

"Ние изпреварваме всички. Има ли някакъв начин да свикаме изборите следващия вторник? Това е всичко, което искам", каза още Тръмп.

Въпреки пораженията си досега, Хейли обеща да продължи да се бори, твърдейки, че привържениците на републиканците искат да видят алтернатива на Тръмп и че "избирателите искат избори, а не коронация".

Ако Тръмп отново бъде избран за кандидат-президент, вотът наесен ще бъде реванш с представителя на демократите Джо Байдън, който спечели изборите 2020 г.

Междувременно в четвъртък беше съобщено, че 80-годишният Байдън няма да бъде обвинен в престъпление за това, че е взел със себе си класифицирана информация по въпроси на националната сигурност, когато е напуснал вицепрезидентския пост през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG