Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп обеща да помилва участниците в щурма на Капитолия, ако бъде преизбран


Доналд Тръмп по време на една от предизборните си прояви. Той вече спечели първичните избори на републиканците в няколко щата.
Доналд Тръмп по време на една от предизборните си прояви. Той вече спечели първичните избори на републиканците в няколко щата.

Бившият американски президент Доналд Тръмп обеща, ако бъде преизбран на изборите тази година, да помилва осъдените за нападението през 2021 г. срещу сградата на американския Конгрес във Вашингтон.

Новината идва, след като на 6 януари преди три години, подтикнати от Тръмп и твърденията му за изборни измами, негови привърженици щурмуваха Капитолия, за да попречат на поемането на властта от избрания нов президент Джо Байдън. Няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени при атаката.

Оттогава бяха повдигнати обвинения на най-малко 1358 души, по последни данни на американското правосъдно министерство, които бяха огласени миналата седмица. Около 500 души бяха осъдени на различни срокове затвор заради щурма.

Сега Тръмп каза, че освобождаването им ще бъде едно от първите му действия и за пореден път ги нарече "заложници", които са били "несправедливо хвърлени в затвора".

В началото на тази година, на предизборна проява в Айова, Тръмп се обърна към президента Байдън с думите: "Джо, освободи заложниците от 6 януари!".

Последния си коментар републиканецът направи в своята социална мрежа Трут Соушъл. В публикацията той обеща, че сред първите му действия, ако бъде преизбран, ще бъде и да затвори границата с Мексико.

Построяването на стената между Мексико и САЩ беше едно от основните предизборни обещания на Тръмп по време на кампанията му за президентските избори през 2016 г. При встъпването си в длъжност през 2021 г. Байдън издаде прокламация, с която поиска да "не се отклоняват повече средства на американските данъкоплатци за изграждане на гранична стена".

През октомври миналата година от администрацията му съобщиха, че ще възобновят изграждането на стената, но уточниха, че парите за това са от заложените при мандата на Тръмп.

По данни на президента на Мексико, цитирани от Ройтерс, през първата половина на септември 2023 г. граничните власти на САЩ са се сблъскали с повече от 142 000 мигранти на американско-мексиканската граница.

Тръмп и преди е правил изказвания какво би направил в първия си ден на президентския пост, ако бъде преизбран. През декември той се зарече, че няма да действа като диктатор, но каза, че това обещание няма да важи за "първия ден" от новия мандат.

Срещу него има повдигнати четири обвинения в извършване на престъпление, две от които са свързани с опитите му да обърне резултатите от президентските избори през 2020 г.

Именно заради участието на Тръмп в метежите в края на миналата година няколко щата го дисквалифицираха като кандидат за президент на САЩ, но преди седмица Върховният съд на САЩ отмени това решение. Сега Тръмп ще има право да остане в избирателни списъци в цялата страна.

Новината идва, след като преди няколко дни Ники Хейли - единственият му опонент от Републиканската партия в надпреварата в първичните избори, се отказа, след като спечели само в един щат срещу него, а той натрупа голяма преднина в така наречения "супер вторник". Това означава, че Тръмп ще бъде номинацията за президент на републиканците на изборите през ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG