Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Инстаграм свързва продавачи и купувачи в педофилски мрежи


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Разкрития на Станфордския университет в началото на месеца изобличиха мащабни мрежи за продажба на кадри със сексуална злоупотреба с деца в Инстаграм. Време ли е за промени в алгоритмите на Мета, за да бъдат ограничени педофилите? И как могат социалните мрежи да станат по-сигурни?

В световен мащаб 5,3 млрд. души - или около две трети от населението на Земята, използват редовно интернет. Според ООН достъпът до мрежата е основно човешко право, като целта на организацията е пълна глобална свързаност до 2030 г.

Социалните мрежи и като цяло ерата WEB 3.0 са създадени с цел по-атрактивно и по-приятно изживяване в интернет, което обаче не гарантира по-качествено или по-безопасно за деца съдържание. В началото на месеца нови разкрития на Станфордския университет изобличиха работата на мащабни мрежи за продажба на кадри със сексуално съдържание с деца в една от най-популярните социални медии- Инстаграм.

Платформите на Мета подбират за потребителите си съдържание чрез алгоритъм, който препоръчва на сърфиращите съдържание, подобно на това, което се следи и харесва. Въпросът е доколко безопасно съдържание за деца ще бъде предлагано от алгоритъма, чиято цел е да стимулира потребителите да прекарват повече време в платформата.

Как идват разкритията за педофилски мрежи в Инстаграм

Педофилите не се ограничават с използването на форуми в интернет и се насочват към големи платформи като Инстаграм и Фейсбук, в които действат алгоритми, анализиращи потребителското поведение чрез насочване на интереса към конкретно предпочитано съдържание.

Това сочи доклад на Станфордския университет, публикуван преди дни. Разследването е започнало след сигнал на "Уолстрийт джърнъл" .

Oбщият размер на педофилската мрежа в Инстаграм наброява между 500 и 1000 акаунтa

Според доклада общият размер на педофилската мрежа в Инстаграм наброява между 500 и 1000 акаунтa. Освен това учените провеждат изследването през конкретни хаштагове и откриват 405 продавачи на материали или профили, за които се твърди, че са управлявани от самите деца, някои представящи се като 12-годишни.

Какво показват данните

Според данните целта на някои от профилите е срещи на живо, както и потенциален клиент да си "поръчва" конкретни действия, включително и сексуални действия с животни. Случаи с кадри със зоофилия и самонараняване също са забелязани от изследователите от Станфорд.

Учените провеждат количествен анализ и на функциите на Инстаграм, които помагат на потребителите да се свързват помежду си и да намират съдържание. Те търсят и преглеждат профили в Инстаграм, за да бъдат уловени от алгоритъма "предложени за вас", а резултатът след последването е "преливане" от забранено съдържание.

Основният проблем на Инстаграм е контролът върху хаштаговете

Изследването доказва, че основният проблем на Инстаграм е контролът върху хаштагове, които са механизмът за откриването на съдържание в социалната мрежа. Те позволяват на потребителите да набелязват публикации, които са интерес за определени общности.

Срещу какво и как ще се бори Мeта

Въпросът подходящ ли е за деца Инстаграм идва на фона на факта, че от Мета - компанията собственик на мрежата, признават за своите пропуски в сигурността. Поради тази причина Мета съобщи, че създава работна група за проблемите с безопасността на децата.

"Експлоатацията на деца е ужасяващо престъпление. Непрекъснато проучваме как да предотвратим това", се казва в позиция на компанията, публикувана преди дни.

Настоящи и бивши служители на Meта изчисляват, че педофилските профили са стотици хиляди, дори милиони. От компанията казаха, че активно се стремят да премахват този тип потребители, като през януари 2023 г. са изтрили 490 000 акаунта заради нарушени политики за безопасност на децата.

След разследването на Уолстрийт джърнъл от Инстаграм са премахнати хиляди хаштагове, с което платформата опитва да гарантира, че търсенията, свързани със сексуална злоупотреба и насилие, са ограничени.

Екипът на Станфордския университет изследва и платформата Tуитър, за да оцени дали тя се справя по-успешно с отстраняването на педофилски мрежи от профили, въпреки многобройните сътресения след придобиването ѝ от бизнесмена Илон Мъск.

Рискът от педофилското съдържание следва да бъде и в обсега на мениджърите на ТикТок, която от 2020 г. е най-популярната социална мрежa сред подрастващите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG