Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свързани с Пекин хакери са атакували две министерства и държавни агенции на САЩ


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Свързани с китайската държава хакери са проникнали в имейл профили на 25 организации, сред които две министерства на САЩ и технологичния гигант „Майкрософт“. Новината беше съобщена от представители на администрацията във Вашингтон.

Сред засегнатите организации е Държавният департамент на САЩ. Пробивът е станал през една от облачните услуги на „Майкрософт“. По данни на ФБР и Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата е открадната информация от „малка група от потребителски профили“. Извършителите са успели да проникнат като успешно са се представили за потребители с позволен достъп.

По данни на „Майкрософт“ извършителите са хакери, пряко свързани с китайската държава. От Държавния департамент съобщиха, че „нямат основание да отрекат подобно твърдение“.

Сенаторът демократ от Вирджиния Марк Уорнър излезе с позиция, че следи „това, което изглежда е сериозен пробив в киберсигурността, извършен от китайското разузнаване“ и показва, че Китай „постепенно подобрява киберкапацитета си, който насочва срещу САЩ и техните съюзници“.

Асошиейтед прес цитира приближен до разследването, според когото армията и правоохранителните агенции на страната не са били засегнати.

В своя публикация „Майкрософт“ директно обвини Китай за пробива. Според компанията той е извършен от група, която е свързана с подобни атаки срещу страни от Западна Европа.

Говорител на външното министерство на Китай определи обвиненията от САЩ и „Майкрософт“ като дезинформация и отвличане на вниманието от кибершпионажа, които Вашингтон извършва срещу Пекин.

САЩ и Китай са в обтегнати отношения в продължение на няколко години. Още в началото на управлението на Джо Байдън той и държавният секретар Антъни Блинкен определиха Пекин като основен геополитически опонент и заплаха за Вашингтон и Запада.

В края на юни Байдън дори нарече лидера на Китай Си Дзинпин "диктатор".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG