Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна вече има ракети с голям обсег ATACMS. Как те могат да променят хода на войната


Ракети ATACMS и пускова установка HIMARS.
Ракети ATACMS и пускова установка HIMARS.

Украйна успешно атакува военни летища в окупираните от Русия Бердянск и Луганск и светът разбра, че Киев вече има американски ракети с голям обсег ATACMS. Загубите на руската авиация са само част от ефекта. Сега украинската армия може достига отдалеч и Крим. Как това променя войната?

Украйна вече има американски ракети с голям обсег ATACMS и ги използва за удари срещу летищата в окупираните от руската армия Бердянск и Луганск на 17 октомври. Новите оръжия могат да променят хода на войната в полза на Украйна, смятат анализаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), британското военно разузнаване и руски военни блогъри.

Смята се, че преди година, когато Киев получи от САЩ ракети със среден обсег GMLRS, които изстрелва от установки HIMARS, това спомогна за освобождението на Херсон от руските окупатори. С помощта на новите ракети тогава беше унищожено завзетото летище Чернобаевка в близост до Херсон. Името на летището, което миналата есен стана повод за мемета и вицове, след атаките от 17 октомври се използва като аналогия и предупреждение от няколко популярни прокремълски военни канала в Телеграм, сред които соченият за свързан с руските служби канал "Рыбарь".

Най-малкият ефект от новата далекобойна придобивка на Украйна, според експерти, е, че Русия ще бъде принудена да премести своите самолети, хеликоптери, складове за боеприпаси и полеви щабове много по-далеч от фронтовата линия. Това ще даде повече време за действие на украинската армия, ще забави реакциите на руските войски и авиация и ще затрудни снабдяването с муниции. А това означава предимство за украинската армия.

Една от най-големите авиационни загуби за Русия

„Въпреки че мащабът на щетите все още не е потвърден, вероятно девет руски военни хеликоптера в Бердянск и пет в Луганск са били унищожени при първия удар на Украйна с тактическите ракети с голям обсег ATACMS “, се казва в сводката на британското военно разузнаване на 20-и октомври в мрежата X (Twitter).

Ако украинската оценка за броя на повредените или унищожените военни хеликоптери при Бердянск е вярна, това е една от най-големите авиационни загуби за Русия от началото на инвазията, която Кремъл започна на 24 февруари 2022 г.

Бердянск - важен пристанищен град на Азовско море - се използва като основна оперативна предна база на южната ос на руската армия.

Тези загуби много вероятно ще окажат влияние върху способността на Русия както да се защитава, така и да провежда по-нататъшни настъпателни действия

„Ако бъдат потвърдени, тези загуби много вероятно ще окажат влияние върху способността на Русия както да се защитава, така и да провежда по-нататъшни настъпателни действия по тази ос“, се казва в сводката.

„Също така е вероятно тези загуби да окажат допълнителен натиск върху руските пилоти и авиобаза, които почти сигурно страдат от бойно изтощение и проблеми с поддръжката поради неочаквано проточилата се кампания“, според британското военно разузнаване.

В анализа се казва, че съществува реална възможност украинската атака да принуди Русия отново да преразположи оперативни бази и контролни центрове възможно най-далече от фронтовата линия.

Това означава, че снабдяването или ротацията на войските, които се сражават в изтощителна окопна война, ще бъде по-трудно и ще отнеме повече време.

Видео от изстрелването на ATACMS, разпространено от украинската армия:

Русия успява да използва бойни хеликоптери с голям ефект в бойните действия. Те летят ниско и така избягват системите за противовъздушната отбрана (ПВО), след това се издигат над линиите на дърветата, изстрелват прецизни ракети, с които унищожават бронирани машини, танкове, артилерия и ПВО системи.

Що е то ATACMS

Украйна поиска ракети MGM-140 ATACMS още през 2022 г., но САЩ се опасяваха, че с тях може да се нанесе удар на руска територия, което би могло да обтегне още отношенията между Вашингтон и Москва.

Вместо това на Украйна бяха доставени многоцелеви ракетни комплекси M142 HIMARS и M270 MLRS с ракети GMLRS, които могат да поразяват цели на разстояние до 90 км. Същите пускови установки могат да изстрелват и ракетите ATACMS.

MGM-140 е семейство ракети, които могат да бъдат оборудвани с осколъчна или касетъчна бойна глава. И двете са подходящи за поразяване на слабо защитени цели в открито пространство, като например самолети или хеликоптери на летище, артилерийски позиции, батареи за ПВО, складове и военни позиции на фронта.

Ракетите се произвеждат от 1991 г. и имат боен опит от двете войни в Персийския залив и в Афганистан.

Ранната версия на ракетата MGM-140 се предлага в два варианта. MGM-140A или M39 може да лети само на 165 км. Бойната ѝ глава съдържа 950 събмуниции или малки "бомби" M74, всяка от които се взривява поотделно и поразявa.

Версията с по-голям обсег на действие MGM-140B или M39A1 може да лети на разстояние до 300 км, но носи само 300 събмуниции.

На една от снимките от Бердянск се вижда част от ракета с маркировка, която показва, че тя принадлежи към най-първата серия - MGM-140A (M39) и е произведена през октомври 1996 г.

MGM-140A с обхват от 165 км, а не 300 км, но той пак е по-голям от тактическите ракети Tochka U (120 км), използвани и от двете страни във войната.

Обсегът на ATACMS е по-голям и от ракетите GMLRS (90 км). Тези 165 км обсег са достатъчни да се покрие почти цялата окупирана от Русия украинска територия, както и половината от незаконно анексирания от Кремъл полуостров Крим.

Като недостатък може да се смята сравнително ниската точност. Ранната версия е оборудвана с инерциална навигационна система, която дава отклонение от 250 метра. Въпреки това, като се има предвид мощният полезен товар, тази точност не представлява сериозен проблем. Освен това инерциалната навигационна система е по-устойчива на системите за електронна борба от точните бомби с GPS насочване.

Резултатът зависи от доставките

През 2022 г. Украйна използва установки HIMARS с високоточни ракети GMLRS за поразяване на военни складове и наруши веригите за снабдяването с муниции на руските войски на фронта.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) успяха да постигнат добър резултат с малък брой пускови установки, но с поразяване на стратегически правилните цели. Очаква се сега украинската армия да удря слабо защитени цели в открито пространство. Например позиции на руската противовъздушна отбрана, на артилерията, летища, складове и места със струпване на руски войници.

Ако се съди по видео от удара на Украйна в Бердянск, руските муниции се съхраняват на открито.

Русия разполага със системи за ПВО, които са способни, поне по спецификация, да неутрализират балистични ракети. Например С-400. Те обаче не са се сблъсквали с ATACMS и ще трябва време за адаптация.

Успешното прилагане на ATACMS обаче изисква редовни доставки

Успешното прилагане на ATACMS обаче изисква редовни доставки. Източниците на "Ню Йорк Таймс" казват, че САЩ са се съгласили да прехвърлят на Украйна "ограничен брой" ракети ATACMS и по-точно около 20 ракети.

Доставките на ATACMS за Украйна ще станат постоянни, каза обаче украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба пред украинската телевизия 1+1 в четвъртък.

Друг ефект от употребата на ATACMS беше реакцията на руския президент Владимит Путин. От Китай, където беше на посещение, той нарече доставките на далекобойни ракети от САЩ "поредна грешка". Добави, че Русия може да се справи с тези ракети.

Повиши се и напрежението в Черно Море. След разговор с китайския президент Си Дзинпин Путин каза, че е наредил на самолети МиГ-31, въоръжени с ракети „Кинжал“, които „имат обхват над 1000 километра при скорост от Мах 9“, да изпълняват постоянни мисии над неутрални води.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG