Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как си говориш с Русия, ако не си говорите? Франция избра Китай за посланик


Министърът на външните и европейските въпроси на Франция Стефан Сежурне и външният министър на Китай Ван на съвместна пресконференция в Пекин на 1 април 2024 г.
Министърът на външните и европейските въпроси на Франция Стефан Сежурне и външният министър на Китай Ван на съвместна пресконференция в Пекин на 1 април 2024 г.

Tраен мир няма как да има, ако той не бъде договорен с Киев, и в тази връзка Париж очаква от Китай да изпрати "много ясни послания" на близкия си партньор Русия. Това каза френският външен министър Стефан Сежурне в понеделник в Пекин, където разговаря с китайския си колега Ван И.

Новината идва на фона на стремежа през последните години Франция и Китай да укрепват отношенията си. По време на срещите си в Париж през февруари Ван И каза на президента Еманюел Макрон, че Пекин оценява "независимата" позиция на страната му. В същото време обаче Париж също така се опитва да окаже натиск върху Пекин заради близките му връзки с Москва, които още повече се задълбочиха след нахлуването в Украйна преди повече от две години.

Въпреки че Китай твърди, че е неутрална страна, призовавайки за спиране на бойните действия в Украйна и уреждане на конфликта с политически цели, той е критикуван за отказа си да осъди Москва за нейната офанзива.

За разлика от Пекин, Париж се превърна в един от най-твърдите поддръжници на Киев, като през февруари Макрон дори не изключи възможността за разполагане на войски в Украйна. В неделя френският министър на отбраната Себастиен Лекорню съобщи, че страната му ще достави стотици използвани бронетранспортьори и нови ракети земя-въздух на Украйна.

"Очакваме от Китай да предаде много ясни послания на Русия, защото очевидно Китай играе ключова роля за независимостта, спазването на международното право, в това число за суверенитета на Украйна", каза Сежурне на съвместна пресконференция с Ван И в понеделник.

Френският външен министър добави и че няма да има траен мир, ако той не бъде договорен с украинците. По думите му няма да има сигурност за европейците, ако няма основаващ се на международното право мир.

"Това за нас е основно предизвикателство и именно по тази причина Франция е решена да поддържа тесен диалог с Китай", добави Сежурне, който е на еднодневно посещение в китайската столица.

От своя страна китайският министър не спомена специално конфликта в Украйна във встъпителната си реч в началото на брифинга.

Визитата на Сежурне е второто посещение на френски външен министър в Китай за по-малко от шест месеца, след като през ноември неговата предшественичка Катрин Колон беше в Китай. Макрон също посети страната миналия април.

Той обаче се сблъска и с обвинения, че се присламчва към Пекин, и предизвика критики, като каза, че Европа не трябва да бъде "последовател" на САЩ в случай на конфликт с Китай за Тайван.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG