Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без изстрелване на истински ракети. Какво включват руските учения с ядрено оръжие


Руска тактическа ракетна система "Искандер", способна да носи ядрен заряд, на международния военно-технически форум "Армия-2015" в Кубинка, край Москва, 17 юни 2015 г.
Руска тактическа ракетна система "Искандер", способна да носи ядрен заряд, на международния военно-технически форум "Армия-2015" в Кубинка, край Москва, 17 юни 2015 г.

Ученията на Русия с ядрено оръжие няма да включват изстрелване на истински ракети с ядрен заряд, става ясно от съобщение на руското министерство на отбраната на 6 май. В него се казва, че учението, обявено на 6 май, е "с цел подобряване на готовността на нестратегическите ядрени сили да изпълняват бойни задачи".

Новината за ученията идва на фона на продължаващи над 2 години заплахи на руския президент Владимир Путин да използва атомно оръжие. От началото на войната на Русия срещу Украйна той е отправял подобни заплахи над 10 пъти.

Анализатори в сферата на сигурността обаче казват, че заканите му целят да сплашат западните държави и да ги спрат да подпомагат Украйна в отбраната ѝ срещу руските атаки.

Но какво точно представляват руските учения, обявени сега?

Тренировки по транспортиране

Според специалисти ученията представляват тренировки по транспортиране на зарядите от местата им на съхранение до местата за изстрелване, тоест т.нар. превозни средства за доставка - ракетни системи, бомбардировачи и т.н. Вероятно е дори да се използват макети.

От руското министерство на отбраната казаха, че ученията на нестратегическите ядрени сили идват "в отговор на провокативните изявления и заплахи от страна на някои западни официални лица срещу Руската федерация".

Какво са нестратегически ядрени оръжия

Нестратегическите (т.е. тактическите) ядрени оръжия (ТЯО) са ядрени бойни глави, чиито носители са ракети с относително малък обсег на действие. Те могат да бъдат носени и от авиобомби с ниска мощност, торпедни бойни глави, могат да бъдат изстреляни дори и от голямокалибрени артилерийски оръдия.

Стратегическите ядрени оръжия се изстрелват с междуконтинентални ракети. Те служат за ядрено възпиране и имат многократно по-голяма разрушителна сила от атомната бомба, хвърлена над Хирошима през 1945 година.

За разлика от тях, ТЯО са с много по-ниска мощност - около 1-2 килотона в тротилов еквивалент.

За сравнение: атомната бомба, хвърлена над Хирошима, е имала ударна мощ, равняваща се на 16 килотона - 16 хиляди тона

ТЯО имат обхват не повече от 5,5 хиляди км. Идеята на употребата им е да бъде унищожена и шокирана част от противника на бойното поле и през това време да се направи пробив в участък от фронта, а не да се спечели войната.

"Отработване на процедурата"

Павел Подвиг, старши изследовател в Института на ООН за изследвания в областта на разоръжаването в Женева и ръководител на проекта "Ядрените сили на Русия" обясни пред руската редакция на Радио Свободна Европа, че в нормална ситуация ядрените заряди се намират на различни нива в съоръженията за съхранение.

"За да бъдат приведени в състояние на готовност, те трябва да бъдат извадени оттам, да бъдат натоварени на камиони и да бъдат превозени до място, където или се поставят бойни глави на ракети, например, или се поставят бомби на бомбардировачи. Доколкото разбирам, става дума за отработване на тази процедура, иначе едва ли щеше да бъде така заявена", каза Подвиг.

Това не е първият случай, в който Русия провежда такива учения. През март 2023 г. Владимир Путин обяви плановете си за разполагане на ТЯО на територията на Беларус. Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи през декември 2023 г., че са завършили доставките на тактически ядрени оръжия от Русия.

Подвиг каза, че подобни тренировки в съвременна Русия са провеждани и преди, например през 2020 г. в Бурятия, когато военнослужещи от 103-та отделна ракетна бригада на Източния военен окръг са тренирали доставянето на "изделия" от складове в определени райони на основни и резервни позиции.

От съобщението на руските власти в понеделник стана ясно, че в учението сега ще участват ракетни сили от Южния военен окръг и военноморските сили. АФП коментира, че частите, които ще участват в тренировките, са разположени в близост до границата на Русия с Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG